Predsednik SAD Donald Trump i potpredsednik Vlade Kine Liju He potpisali su trgovinski sporazum od kojeg se očekuje da poveća kinesku kupovinu američke robe i usluga i da umanji tenzije u dugom sporu dve najveće ekonomske sile.

Posle ceremonije potpisivanja u Beloj kući, Tramp je rekao da sporazum „ispravlja greške prošlosti“ i da donosi ekonomsku pravdu američkim radnicima, prenosi Beta.

„Potpisivanjem obeležavamo potpunu promenu u medjunarodnoj trgovini. Naši napori su izrodili transformišući sporazum koji će doneti koristi obema zemljama. Veoma je važno za ceo svet da dve gigantske i moćne nacije budu u harmoniji“, rekao je Tramp.

Predsednik Kine Si Djinping naveo je u pismu Trampu koje je pročitao Liju He da je završetak prvog dela trgovinskog sporazuma „dobar za Kinu, za SAD i za ceo svet“.

Cilj sporazuma je da oslabi neke američke ekonomske sankcije Kini, dok bi Peking trebalo da poveća kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda i druge robe. Tramp je kao primere naveo govedje i svinjsko meso, živinu, morske plodove, pirinač i mlečne proizvode.

Sporazum predvidja da Kina u naredne dve godine kupi američke poljoprivredne proizvode i drugu robu i usluge, u vrednosti od 200 milijardi dolara, što bi trebalo da doprinese smanjenju američkog trgovinskog deficita s Kinom koji je 2018. godine dostigao 420 milijardi dolara, prenosi Glas Amerike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.