Ispovest Milana Kučana o raspadu Jugoslavije; Milena Marković o patriotizmu i umetnosti; Šta se u Briselu govori o srpskoj demokratiji – Izašao je novi Nedeljnik

Na kioscima je novi broj Nedeljnika, a svi čitaoci na poklon dobijaju primerak Njujork tajmsa na srpskom jeziku. Pogledajte šta vas čeka između korica

1
Fotografije: Igor Pavićević; Profimedia

KUČAN – Milan Kučan, akter najvažnijih događaja u SFRJ s kraja osamdesetih i početka osamdesetih i prvi predsednik Slovenije govori o nepoznatim detaljima o događajima koji su prethodili raspadu Jugoslavije, odnosima sa Miloševićem i Tuđmanom, uzrocima raspada SFRJ, o tome da li je jugonostalgičar, ali i o tome šta bi Jugoslavija danas bila u Evropi.

PREŠERNOVA KLET – Kako od jurnjave za srpskim zemljama nismo videli koliko smo razorili ovu našu jedinu srpsku, pita se glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja Nedeljnika.

NJUJORK TAJMS – Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju primerak Njujork tajmsa na srpskom jeziku, sa više od četrdeset tekstova iz najvažnijih novina sveta.

Naslovna strana novog broja Njujork tajmsa na srpskom

EU I DEMOKRATIJA – Brisel neće odustati od želje da ubedi najglasniji deo srpske opozicije da ne bojkotuje izbore – mada se čini da su mnogi zadovoljni i ako samo deo opozicije bude pozvao na birališta – i spremni su da utiču da se tenzije opuste dovoljno da se glasa u martu, ili najkasnije početkom maja, u redovnom zakonskom okviru. Niko ne pominje da bi izbori mogli da budu odloženi, niti da budu razdvojeni od lokalnih, ali se priča i da bi ustupci SNS-a mogli da budu vidljivi, što je još jedan od razloga za optimizam među diplomatama, otkriva Nedeljnik u novom broju.

ORUŽJE – Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije odobrilo je firmi GIM bavljenje prometom oružja i delova za oružje i municije samo četiri meseca nakon što je vlasnik ove firme Goran Todorović stupio u partnersko-poslovni odnos sa Brankom Stefanovićem, ocem ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, otkriva Nedeljnik.

SMAJLOVIĆ – Atlantski okean nije dovoljno dubok da se u njemu utopi sva politička mržnja koja se ovih dana valja na kontinentima koje velika voda razdvaja, piše Ljiljana Smajlović u kolumni u novom Nedeljniku.

DRUŠTVO STARIH – Ekonomisti očekuju nestašice radne snage, poremećaje na tržištu nekretnina i pad stope štednje (stariji bi mogli početi da masovno prodaju svoju imovinu radi izdržavanja u poznom dobu). Sve to bi moglo usporiti ekonomski rast. Najbolji način da se ublaži (neizbežni) pad populacije Srbije u dolazećim godinama jeste da se prvo poveća zaposlenost, čime bi se i teret budžetskih, odnosno penzionih davanja ublažio. Velika analiza Gorana Nikolića u novom broju Nedeljnika.

JAKŠIĆ – Ako se o Kosovu govori kao o “takozvanom”, šta onda u Skupštini rade predstavnici samoproklamovane “Republike Krim” koju Ukrajina takođe naziva “takozvanom”? Pitam se šta bi bilo da katalonski separatisti razviju svoju zastavu u Narodnoj skupštini? Kako bi reagovala Španija, jedna od pet država EU koja nije priznala Kosovo, pita se Boško Jakšić u novoj kolumni u današnjem Nedeljniku.

Naslovna strana novog broja Nedeljnika

RASKOPČAVANJE RASKOPAVANJA – Šteta je što se Vučić ne konsultuje s vremena na vreme sa sedim mudracima, jer bi mu oni sigurno preporučili da se odrekne nekompetentnih karijerista koji se uvlače u vlast kao osmi putnici. I hajde što s vremenom mogu pojesti Vučića iznutra, nego će to učiniti i s državom, piše Aleksandar Apostolovski u “Raskopčavanju mita” posvećenom raskopavanju Beograda.

OBRAZOVANJE – Nisu PISA testovi takmičenje nacija u kojem je Srbija zauzela 45. mesto od 79 država, već pokazatelj da li je način na koji funkcioniše naš obrazovni sistem dobar, slab ili poguban. A on trenutno kaže da je svaki treći đak ispod onoga što se smatra osnovnim nivoom pismenosti, odnosno da im je problematično da primene i ono što znaju.

MILENA MARKOVIĆ – U svakoj, pa i ovoj lažnoj demokratiji vlada plutokratija, novac nema naciju ni ideologiju, postoji samo potrošačka sloboda, niko nema sigurnost ni prosperitet osim vrlo malog sloja ljudi. Bugari, Hrvati, Rumuni, Srbi idu u Nemačku u potragu za boljim životom, Nemci idu u Švedsku i Kanadu, Šveđani u Norvešku i tako sve ukrug, ispričala je dramski pisac Milena Marković u intervjuu povodom njene nove predstave “Livada puna tame”.

TRAMP I DEMOKRATE – Demokratski kandidati za predsednika SAD ne samo što su tipski političari za mobilizaciju prosečnih Trampovih glasača već su pogodni i za širenje fabrikovanih vesti koje bi definitivno trebalo da od njih odbiju glasove afroameričke i latinoameričke manjine. Osim Bajdena, svi ostali favoriti imaju Ahilovu petu u odnosu sa manjinama, piše Željko Pantelić u velikoj spoljnopolitičkoj analizi izbora u Americi.

DIGITALNO IZDANJE NEDELJNIKA DOSTUPNO JE NA NOVINARNICI

LJOSA I MORALES – Bolivijci se nisu rešili Moralesa zato što je „Indijanac” (jer to nije) već stoga što je posredstvom brojnih marifetluka uspeo da ostane na vlasti četrnaest godina, što je protivno bolivijskom ustavu, piše Mario Vargas Ljosa u kolumni objavljenoj u novom Nedeljniku.

BAJAGA – U novom Nedeljniku lice nedelje Nebojše Babića je Momčilo Bajagić Bajaga.

ĐOKA MEČKA – Čovek sa tri fakulteta, koji je završio Pravni fakultet u Beogradu i Medicinski fakultet u Prištini. Nije baš jasno koji je treći fakultet… Tekst o prevarantu i nesuđenom kupcu Megatrenda Dejanu Đorđeviću u novom Nedeljniku.

PRLJAVI PLES – Tvorci “Prljavog plesa”, a pre svih Elenor Bergstin, u Netfliksovoj dokumentarnoj mini-seriji “The Movies That Made Us” ispričali su neverovatnu priču o tome kako je jedan od najvoljenijih filmova u istoriji snimljen. Tačnije, kako zamalo nije. Priča o filmu “Dirty Dancing” u novom Nedeljniku.

PROTIV STRESA – Šta ako čovek sa dvadeset ili trideset godina, ili čak mnogo kasnije u svom životu, postane svestan da je u poređenju s drugima osetljiv; da doživljaje preko kojih njegovi prijatelji naprosto prelaze, previše uzima k srcu? Kako je moguće da neko izdrži muke, dok drugi ljudi gube hrabrost za život već i nakon mnogo manjih udaraca sudbine? Odgovor leži u rezilijentnosti, piše Zorica Marković u novom Nedeljniku.

1 KOMENTAR

  1. re: Ipak, na taj način se ne može poentirati već bi efektnije bilo da je zatraženo da se utvrdi ko je kriv za to što je vlasnik „Jovanjice“ dobio dozvolu za proizvodnju organskog povrća a uzgajao je indijsku konoplju

    https://www.danas.rs/politika/na-delu-je-vucicev-krizni-marketing/

    I indijska konoplja može da bude industrijska, dakle, neko je uzgajao modifikovanu konoplju sa velikom koncentraciom THC, znači, nije indijska nego GMO konoplja sa Zapada zvana “skank”.

Comments are closed.