Ispovest kralja srpskog političkog marketinga; Prva fotografija stradanja mitropolita Joanikija; Jesmo li shvatili da je virus odneo šalu? – Izašao je novi Nedeljnik

Na kioscima je novi broj Nedeljnika. Pogledajte šta vas čeka između korica

0
Fotografije: Đorđe Kojadinović za Nedeljnik; Branko Savić; Beta

TUCKO – Radio je bezbroj političkih kampanja. Bio je kreativni direktor kampanja Borisa Tadića. O njemu se raspredaju mitovi – da je kralj advertajzinga ali i da je vukao konce. Oko njega je misterija. Ne daje intervjue i nema fotografije na netu. Nedavno je dobio nagradu za životno delo od UEPS-a. Scenarista, reditelj, kreativni direktor, nezvanični “kralj advertajzinga” i jedan od glavnih ljudi i ideologa beogradskog novog talasa govori ekskluzivno za Nedeljnik.

JOANIKIJE – Posle 75 godina, Nedeljnik ekskluzivno objavljuje poslednji snimak koji je napravljen za ovozemaljskog života mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija Lipovca. Fotografija je bila zaboravljena i skrajnuta. Danas najzad izlazi na videlo, kao svedočanstvo patnje i mučeništva Srpske pravoslavne crkve posle Drugog svetskog rata, kao priča o nesrećnoj sudbini čoveka koji je pre dvadeset godina proglašen sveštenomučenikom SPC.

POLITIČKE ZAPOVESTI – “Mi smo ovde kao normalnu stvar postavili da moral više nije bitan ni u politici, ni u zdravstvu, ni u medijima. Okej, samo je onda Mengele bio odličan lekar, Gebels najbolji medijski radnik, a posledično Hitler najbolji političar”, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja Nedeljnika.

Naslovna strana novog broja Nedeljnika

IZBORI – Kako stvari trenutno stoje, u predstojeći parlament koji čeka veliko finale rešavanja kosovskog problema ući će samo dve stranke koje su i sada na vlasti: Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS). Ostali su još neizvesni, otkriva Nedeljnik u novom broju.

PRANJE RUKU – “Ipak nismo najsurovije političko podneblje na svetu, ma šta o tome mislili autošovinisti”, piše Ljiljana Smajlović u novoj kolumni u Nedeljniku.

KOŠER – “Vučić je odlaskom na konferenciju pokazao da se opredelio za izraelsku i američku desnicu. Negujući više lične nego državne odnose, zaboravio je da Amerika nije samo Tramp, kao što Izrael nije samo Netanjahu”, piše Boško Jakšić u kolumni “Košer Vučić u Vašingtonu” u novom Nedeljniku.

VAŠINGTON – U novom Nedeljniku čitajte i o “lokalnim” odjecima susreta u Vašingtonu. Ovog puta Tramp nije ugostio lidere s Balkana, ali ta mogućnost ostaje izvesna u narednom periodu, sudeći po onome što se priča i u dobro obaveštenim beogradskim i diplomatskim krugovima, otkriva Nedeljnik.

VIRUS – Po društvenim mrežama još su se šerovale fore, a naši lekari su do ekstrema (“žene štiti estrogen, slobodno u Italiju u šoping”) pokušavali šalama da spreče paniku. Mnogi, među kojima je i ministar zdravlja, pričali su da koronavirus “nije opasniji od sezonskog gripa”, a predsednik Vučić je rekao da neće nositi masku. To da koronavirus nije “opasan”, kao i ono da “maske ne pomažu”, reći će mnogi drugi stručnjaci, jednostavno nije tačno. Veliko istraživanje u novom Nedeljniku.

Digitalno izdanje Nedeljnika dostupno je na Novinarnici

KOMERCIJALNA – “Prodaja Komercijalne banke očekivano je izazvala polemike. Da li je trebalo prodavati najveću državnu banku, da li je kupac trebalo da bude Nova ljubljanska banka, da li je jeftino prodata? Besmislena polemika sakrila je mnogo značajniju poruku koju ta prodaja nosi – srpski bankarski sektor nema kapacitet za velike svetske banke…” Velika ekonomska analiza Miše Brkića u novom broju Nedeljnika.

IZBEGLICE – Moskva finansira medije i tribune koji šire ksenofobiju i rasizam u državama EU, a Turska planski propušta migrante iz Azije i pravi psihozu od novog migracionog talasa. Cilj Kremlja je da oslabi EU i pomogne sebi naklonjenim partijama u EU da dođu na vlast, a Ankare da inkasira što je moguće veću sumu novca na nesreći izbeglica i migranata. Velika spoljnopolitička analiza Željka Pantelića u novom Nedeljniku.

ULAJ – Čovek koji je Marinu uveo u veliki svet konceptualne umetnosti, ispraćen je kao njen bivši dečko. I to je bilo dovoljno da njegova smrt postane svetska vest. “Raskopčavanje mita” u novom broju Nedeljnika posvećeno je Ulaju.

SRDAN – Lice nedelje Nebojše Babića je reditelj Srdan Golubović, a čovek čijim je filmom “Otac” otvoren FEST dao je i intervju za novi broj Nedeljnika. “Očigledno je da na globalnom nivou, a potpuno iz različitih pozicija postoji problem priča o odbačenosti običnog čoveka od društva”, kaže Golubović za Nedeljnik.

FFP – Onaj poslednji, 20. klub iz Premijer lige od TV prava zaradi više novca od svih klubova u Evropi, osim Real Madrida, Barselone i Juventusa, otkriva za Nedeljnik Tomislav Globan, docent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, u intervjuu o sprezi finansija, medija i sporta.