Ispovest Hrvatice koja je 47 dana pozitivna na koronu: “Odlučim da se ne nerviram ako opet bude pozitivan test, ali me svaki put sve više zaboli…”

0
Foto: Profimedia

Jedna pacijentkinja u Hrvatskoj pozitivna je na koronavirus i to nije vest jer je veliki broj ljudi zaražen virusom. Vest je da je pozitivna već 47 dana.

“Prema informacijama koje ja imam, koronavirus se najduže zadržao na sluznici jednog Kineza i to 60 dana. Kod nas imamo jednu osobu kojoj bris pokazuje prisutnost koronavirusa sada već gotovo 50 dana te još nekoliko pacijenata sa prolongiranim pozitivnim nalazima”, rekla je pre nekoliko dana na konferenciji za medije direktorka Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić.

Ta osoba je u ispovesti sa Jutarnji list govorila o tome kako izgleda biti pozitivan na koronavirus gotovo sedam punih nedelja.

Negde sam pročitala da je Kinez bio pozitivan na koronavirus 90 dana i da je on rekorder. Super, znači prošla sam pola puta, a ako ga prestignem možda uđem u Ginisovu knjigu rekorda”, kaže ona iako joj verovatno nije do šale.

Ipak, trudi se da razmišlja pozitivno.

“Nema puno ovakvih slučajeva, tako da sam svojevrsni pokusni kunić i to je dobro. Meni će pomoći, a za nekog drugog će biti pripremljeni. Problem sa tim nemam. Razumem da još nemaju odgovor zašto me Covid ne pušta”, kaže ona.

A pre nego što je to nju zadesilo, njen suprug, inače hronični bolesnik je zaražen i na intenzivnoj nezi se borio za život.

Kaže da su njeni simptomi bili drugačiji nego kod supruga, ali da joj je potpuni gubitak čula ukusa i mirisa bio najveći problem u prvim danima nakon što je potvrđeno da je ona pozitivna.

Posle 14 dana je prvi put testirana od potvrde da je zaražena i rezultat je bio pozitivan. “To sam i očekivala”, kaže.

Kada je nakon 28 dana od dijagnoze stigao pozitivan nalaz, briznula je u plač. Tada je već postala očajna. Otvorio se niz pitanja: zašto baš njoj? Šteti li to dugoročno zdravlju? I kako će izdržati?

“Usponi i padovi moja su svakodnevica. Trudim se da ostanem normalna.”

U sredu je ponovo bila na testiranju.

“Pogađajte, opet sam bila pozitvna”, kaže ona i dodaje da joj je preporučeno što češće ispiranje nosa fiziološkim rastvorom, konzumiranje toplih napitaka, inhaliranje kamilicom.

I nešto što nije preporučeno, ali čemu se nada:

“Potrebno je da imam sreće. Odlučim da se ne nerviram ako opet bude pozitivan test, ali me svaki put sve više zaboli…”, zaključuje ona.