“Ispod velikog hrasta ništa ne može da raste, a ja do danas osećam kao da me je napustio blizanac…”: Branka Petrić i Bekim Fehmiu, najveća ljubavna priča Beograda i Jugoslavije – Čitajte u Nedeljniku

Ispovest legendarne glumice u novom Nedeljniku

0
Fotografija iz porodične arhive Branke Petrić

Februar je mesec rezervisan za FEST, a ovogodišnja centralna uloga u vizuelnom identitetu poznatog filmskog festivala rezervisana je za lik Bekima Fehmiua. Zato nas sa bilborda, plakata, banera gleda lik slavnog glumca. Biće priređena i retrospektiva filmova ovog albanskog, srpskog, jugoslovenskog glumca koji je brzinom košave stigao u vrh SFRJ kinematografije, ali i ostvario značajne uloge i saradnju u svetskim razmerama sa imenima poput producenta Dina de Laurentisa, režisera Džona Hjustona i glumica Ave Gardner, Olivije de Hevilend, glumaca Šarla Aznavura i Dirka Bogarta…

Ove godine je i tužna desetogodišnjica kako nas je napustio slavni glumac.

U razgovoru za Nedeljnik sakupljane su emocije Branke Petrić, divne i snažne žene koja, pored svoje lepote i talenta, nije u svom biću sakupila ni trunku sujete i znala je da se raduje i uživa u velikom uspehu svog muža, kao što će znati da bude njegov oslonac i “cevčica za vazduh” (kako će to reći njihov sin Uliks u intervjuu za Nedeljnik) u godinama kada je vazduh i život bio zagađen nacionalizmom i svakakvim grozotama.

*****

Ja sam Bekimu rekla da ga volim kao brata. Bili smo već dosta u braku kad sam mu to rekla. A on pita: “Šta to znači?” A stvarno sam tako osećala. Kod Eriha Froma sam pročitala da je najveći stepen ljubavi – bratska ljubav. Brat je nešto što je večno. Sve ćete oprostiti bratu. I do današnjeg dana osećam kao da me je napustio blizanac.

Bekimova harizma bila je toliko jaka da sve ono pored njega ostaje neprimetno. Tek su posle ljudi rekli: “Jao, pa ti si bila tako zgodna. Pa i ti si dobra glumica.” Tek posle. Znate šta, ispod velikog hrasta ništa ne može da raste. Ali mene nije to doticalo. Nije mi smetalo. Radovala sam se. Nisam imala kompleks manje vrednosti.

Sad kad gledam svoje fotografije – pa, baš se sebi sviđam… U ovom času zaista ne moram da budem skromna ni kao glumica. Ali što se tiče filma, kamere i fotogeničnosti, Bekim je bio nenadmašan. Tako je to bilo. A taj sklad, to je neverovatno. Tek kasnije sam to primetila. Kad kažem sklad, mislim na ono što radi njegova ruka i njegovo lice. To je prosto neverovatno. To je on. To ne može da se nauči.

Veliku priču Branke Petrić o njenom suprugu Bekimu, njihovoj ljubavi i svemu sa čime su se suočili čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 30. januara.

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.

Svi čitaoci na poklon dobijaju petu i poslednju knjigu iz edicije “Senke nad Balkanom” – “Knez Pavle: Samoubistvo Jugoslavije”