Ispitivanja na “Oksfordovoj vakcini” se nastavljaju i nema bezbednosnih rizika, saopšteno je posle vesti da je jedna osoba koja je učestovala u testiranjima preminula

1
Profimedia

Univerzitet Oksford saopštio je danas da će se testiranje potencijalne vakcine za kovid19 u Brazilu nastaviti. Ova informacija došla je posle vesti da je jedna osoba koja je učestvovala u ispitivanjima preminula, ali je sa Oksforda saopšteno da je nezavisna istraga utvrdila da ne postoje bezbednosni rizici.

“Pažljivim praćenjem slučaja u Brazilu stvorile su brige za bezbednost kliničkih ispitivanja, ali je nezavisna istraga uz brazilske regulatore preporučila da se testiranja nastave”, saopšteno je sa Oksforda.

Brazilske zdravstvene vlasti izvestile su danas da je jedna osoba koja je učestvovala u kliničkom ispitivanju potencijalne vakcine protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca i Univerziteta Oksford preminula, preneo je Rojters.

Prema prvim izveštajima rečeno je da nije poznato da li je preminula osoba dobila placebo ili testiranu vakcinu, ali je Sky News objavio da nije dobila “pravu vakcinu”, pozivajući se na pisanje Bloomberg news. Sa druge strane i brazilski “O Globo” izvestio je da je osoba dobila placebo, a ne pravu vakcinu koja se ispituje, uz napomenu da još uvek nema zvanične potvrde te informacije.

AstraZeneca: Nema zabrinutosti za nastavak istraživanja

Na upit Nedeljnika o ovom slučaju iz kompanije AstraZeneca su odgovorili:

“Nismo u mogućnosti da komentarišemo pojedinačne slučajeve istraživanja koje je u toku, jer se pridržavamo medicinske poverljivosti i propisa kliničkih testiranja, ali možemo da potvrdimo da su svi neophodni procesi ispraćeni. Svi medicinski značajni događaji se pažljivo posmatraju od strane istraživača i nezavisne komisije za monitoring bezbednosti, kao regulatornih vlasti. Njihove procene nisu dovele do zabrinutosti za nastavak istraživanja”.

Univerzitet u Sao Paolu, koordinator u kliničkom ispitivanju potencijalne vakcine, saopštio je da je reč o državljaninu Brazila.

1 KOMENTAR

  1. klasika, kao sa autisticnom decom, sad ce zbog 0,1% problematicnih slucajeva, da se obustavi vakcina i da imamo 50% problematicnih slucajeva zbog virusa

Comments are closed.