Ismevali su je zbog saveta da treba jesti “manje bijelog kruha”, a “crni rezati na tanke komade”, na prvo putovanje otišli su od para koje je Milanović zaradio od usisivača: Ko je nova prva dama Hrvatske

2
Foto: Tanjug-AP

Lekarka Sanja Musić Milanović retko istupa u javnosti, a i tada samo u kada je reč o temama u vezi sa javnim zdravstvom. Ipak, uvek je podržavala političke ambicije svog supruga, novoizabranog predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, piše Jutarnji list.

Ljubav između njih dvoje počela je u novogodišnjoj noći 1991. godine. Kako je Milanović ispričao, bila je to ljubav na prvi pogled, a nedelju dana kasnije postali su par. Na prvo zajedničko letovanje otišli su novcem koji je zaradio prodajući usisavače po kućama. Venčali su se 1994. godine i imaju dva sina – Antu Jakova i Marka.

Kada su se preselili u Belgiju, titulu magistarke medicinskih nauka stekla je 1999. godine na Univerzitetu “Libre de Bruxelles”, a učila je epidemiologiju, javno zdravstvo i biostatistiku. Doktorirala je posle jedanaest godina u Zagrebu na temu debljine odraslih u Hrvatskoj, što je glavno područje njenog rada.

U medijima i na društvenim mrežama često su je ismevali zbog preporuke da bi trebalo da se jede “manje bijelog kruha”, a “crni da režemo na tanje komade”, iako je reč o medicinski ispravnom savetu.

Godine 2017. je, kao vođa Službe za unapređenje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) sa svojim saradnicima povukla 30 miliouna kuna iz Evropskog socijalnog fonda za projekat prevencije debljine.

U junu 2019. godine, tim Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na čelu sa Sanjom Musić Milanović, nagrađen je u Briselu jer je njen projekat “Poligon za telesnu aktivnost školske dece” prepoznat kao jedan od 16 najboljih modela dobre prakse iz resora zdravstva, edukacije i sporta. Ipak, njeno ime se povezuje s nikada razjašnjenim skandalom.

Na samom početku kampanje, web-portal srednja.hr otkrio je da je rad na kojem je Sanja Musić Milanović mentorisala dobio Rektorovu nagradu u poprilično netransparentnom postupku i uz negativno mišljenje Povereništva za naučni rad studenata Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Naknadno je objašnjeno da je nagrada dodeljena u “interdisciplinarnom području”, premda takav karakter rada ni sama mentorka nikada nije spomenula, niti je jasno po kojoj se proceduri došlo do takve odluke.

2 KOMENTARA

  1. Sta reci posle onoga sto je od Milanovica izreceno no samo “Mudar covek pazi sta i kako zbori, a budala truca sve sto mu na pamet padne!” Necovek moze da bude svako a biti covek je privilegija samo odabranih.

Comments are closed.