Islamska država (ISIS) preuzela je odgovornost za dve smrtonosne eksplozije tokom jučerašnje komemoracije ubijenom komandantu iranskih snaga Kasemu Sulejmaniju u kojima je poginulo i povređeno na desetine ljudi, saopštila je grupa za praćenje terorizma (SITE), a prenosi N1.

Najmanje 84 osobe su poginule, a 284 su povređene u napadima, navodi u poslednjim izveštajima državna novinska agencija IRNA, ističući da je to najsmrtonosniji napad u Iranu od revolucije 1979. godine.

Medijsko krilo ISIS Al-Furkan objavilo je saopštenje u danas – više od 24 sata nakon eksplozija – u kojem tvrdi da su dva bombaša-samoubice detonirala svoje prsluke sa eksplozivom dok su se šiitski poklonici komandanta iranskih snaga Sulejmanija okupili u blizini njegovog groba u gradu Kermanu, povodom četvrte godišnjice atentata.

Pripadnici ISIS smatraju da je šiitski ogranak islama jeretički, pa su njihova svetilišta i verski objekti i ranije bili mete u Iranu.

Grupa nije ponudila nikakve dodatne dokaze i njihov prikaz eksplozija se razlikuje od onog koji su dali iranski mediji. Broj poginulih od strane ISIS-a takođe je bio znatno veći od onog koji su prijavili iranski zvaničnici.

Iran nije odmah komentarisao preuzimanje odgovornosti ISIS, navodi Si-En-En (CNN).

Iranski ministar unutrašnjih poslova rekao je da su se dve eksplozije dogodile u kratkom nizu, a da je druga, smrtonosnija, usledila jer su drugi požurili da pomognu ranjenima.

Drugi državni medij, IRINN, rekao je da je prvu eksploziju izazvala bomba postavljena u kofer u automobilu i izgleda da je detonirana daljinskim putem, a ne da ju je izazvao bombaš samoubica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.