Teroristička organizacija Islamska država preuzela je odgovornost za napade u Šri Lanki u kojma je poginulo preko 320 osoba, piše CNN.

Na društvenim mrežama je objavljen video u kojem je delom na tamilskom, a delom na arapskom jeziku Islamska država rekla da ona stoji iza napada. To je objavio medij te organizacije AMAK, prenosi Rojters. Kako se navodi, grupa za te tvrdnje nije dala dokaze.

Iako je vlada optužila lokalnu militantnu islamističku grupu NTJ (National Thowheeth Jama’ath) za napade, pojedini zvaničnici i stručnjaci su rekli da je vrlo verovatno da su oni imali podršku Islamske države (ISIS) ili Al Kaide.

Ana Spekhard, direktorka Međunarodnog centra za proučavanje nasilnog ekstremizma je ukazala da su koordinisani bombaški napadi, na čijoj su meti bila hrišćanska katolička manjina i strani turisti u popularnim hotelima, slični onima koje na drugim mestima izvode militantne islamističke grupe.

Nešto ranije je ministar odbrane Šri Lanke Ruvan Vidžeravdan rekao u obraćanju poslanicima da preliminarni rezultati istrage ukazuju na to da su napadi u Kolombu bili odmazda za napade na džamije u Novom Zelandu.

U napadima Australijanca Brentona Taranta (28) na dve džamije u mestu Krajstčerč 15. marta je ubijeno 50 ljudi.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.