svetu je iskorenjen drugi od tri tipa poliovirusa uzročnika dečje paralize, bolesti poznate i kao poliomijelitis, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (WHO), prenosi BBC.

To znači da je aktivan još samo virus tipa 1, pošto je virus tipa 2 iskorenjen 2015. godine, a za virus tipa tri sada.

U svetu je obolevanje od poliomijelitisa smanjeno za više od 99 odsto od 1988. godine, ali tip 1 virusa koji izaziva dečju paralizu još je aktivan u Pakistanu i Avganistanu, gde je ove godine zaraženo ukupno 88 osoba.

Reč je o ponovnom rastu broja zaraženih nakon rekordno niskog broja u 2017. kada su bila zabeležena 22 slučaja.

„Iskorenjivanje poliovirusa tipa 3 važna je prekretnica prema svetu bez poliomijelitisa, ali ipak ne smemo da se opustimo“, rekla je doktorka Matšidiso Rebeka Moeti, dirtorka WHO-a za Afriku.

Polio napada nervni sistem i može da izazove nepovratnu paralizu u roku od nekoliko sati. Bolest se ne može lečiti, ali infekcija može da se spreči vakcinacijom, pa je dramatičan pad obolelih u poslednjim decenijama ostvaren upravo zahvaljujući sistemskoj vakcinaciji novorođenčadi i dece.

Tamo gde vakcinacija nije obavljena, poliovirusi mogu da se ponovo jave i brzo prošire. Mogu da se jave i tamo gde je imunitet nizak, a higijenski uslovi manjkavi.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.