Irinej i Amfilohije izbegli napad u Siriji

0
Nedeljnik

Ambasador Srbije u Siriji Milan Vijatović potvrdio je da su posle napada u Siriji nepovređeni patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije.

On je napomenuo da među žrtvama nema državljana Srbije.

“Patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije kao i ostali članovi delegacije SPC su nepovređeni, svi su dobro”, rekao je ambasador Vijatović.

Delegacija SPC koju predvodi patrijah Irinej, a koju čine mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, episkop šumadijski Jovan, arhimandrit Damaskin (Grabež), protojerej stavrofor Božo Bakajlić, protođakon Damjan Božić, đakon Vladimir Rumenić i pođakon Dejan Nakić, u od subote su poseti Siriji.

Ovo je zvanična poseta SPC, patrijarhu antiohijskom i svega Istoka Jovanu X i Antiohijskoj patrijaršiji, prenosi B92.

Izrael je napao sirijsku vojsku na jugu u cilju odmazde zbog dva projektila koja su pala na njihovu teritoriju a za koje Izraelci tvrde da su ispaljeni iz Sirije.

U ovom raketiranju Sirije, kako javljaju mediji poginula su tri sirijska vojnika.Tri sirijska vojnika su stradala u napadu izraelskih vazduhoplovnih snaga, koji je izveden kao znak odmazde za nedavni napad na Golansku visoravan.

Sirijska televizija je izvestila o velikim eksplozijama u blizini Damaska kao i o borbama vazduhoplovnih snaga sa neprijateljem, preneo je Rojters.

Iz izraelske vojske su saopštili da je pogođena sirijska artiljerija i baterije vazdušne odbrane, u znak odmazde za dve rakete koje su ispaljene na Golansku visoravan sa sirijske teritorije.

Portparol izraelske vojske je objasnio da nije jasno ko je ispalio rakete na Golansku visoravan, ali da su projektili ispaljeni sa sirijske strane.