Iranski vrhovni vođa upozorio da je stanje u državi tragično zbog širenja koronavirusa: “Poštujte mere i spasite zemlju”

0
Foto: Profimedia

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei ocenio je danas kao “zaista tragičnim” ponovno razbuktavanje COVID-19 u Iranu i pozvao celu zemlju da poštuje zdravstvena uputstva da bi se zaustavilo širenje bolesti.

Iran koji je imao prve slučajeve zaraze u februaru daleko je najteže pogođena zemlja koronavirusom na Bliskom istoku.

“Neka svako ispuni svoju ulogu najbolje što može da kratkoročno prekine lanac prenosa i spase zemlju”, rekao je Hamnei tokom video sastanka sa poslanicima, prema odlomcima govora koje je prenela njegova kancelarija.

To je prvo obraćanje iranskog vrhovnog vođe poslanicima novog saziva parlamenta koji je stupio na dužnost krajem maja posle izbora u febrauru, a u kome dominiraju konzervativci i ultrakonzervativci.

Prema njegovom zvaničnom sajtu Hamnei je pozdravio medicinsko osoblje i njihove žrtve i kritikovao neke ljude koji ne čine ni tako jednostavne stvari kao nošenje maske da spreče širenje virusa, rekavši da oseća “sramotu” pred takvim ponašanjem.

Hamnei je govorio u vreme kada se epidemija ponovo širi od početka maja u Iranu. 

Prema danas objavljenim zvaničnim podacima 194 ljudi je umrlo a 2.186 novozaraženih konstatovano je u poslednja 24 časa.

Ministarstvo zdravlja je u četvrtak objavilo novi rekordan broja umrlih, 221 u jednom danu.

U zemlji su ukupno registrovana 257.303 zaražena, i 12.829 umrlih, rekla je danas Sima Sadat Lari, portparolka ministarstva zdravlja na televizijskoj konferenciji za novinare.

Vlasti su u borbi protiv epidemije prvo u martu zabranile svako okupljanje i zatvorile škole i trgovine koje nisu važne, a zatim su od aprila postepeno ublažavale restrikcije da bi podstakle privredu zemlje već pogođenu američkim sankcijama.

(Beta)