Iranski istražitelji tvrde da ukrajinska posada nije tražila pomoć, ali Iran ne da crnu kutiju ni Boingu ni Amerikancima…

0
Foto: Tanjug/AP

Nakon što je juče kod Teherana pao ukrajinski avion u kojem je poginulo svih 176 putnika – Iran, odnosno službe iranskog civilnog vazduhopolovstva odbijaju da proizvođaču i Amerikancima dostave crnu kutiju kako bi se istražio uzrok pada tog Boinga 737.

Poginuli putnici i članovi posade, osim Ukrajinca bili su Iranci, državljani Kanade, kako prenosi CNN njih 67, pa je i kanadski premijer Džastin Trudo reagovao tražeći da se nezavisno i po pravilima struke istraži razlog pada aviona.

Kako prenosi BBC, prema globalnim vazduhoplovnim pravilima, Iran ima pravo da vodi istragu. 

Njihovi istražitelji tvrde da posada aviona nije tražila pomoć.

Iransko civilno vazduhoplovstvo objavilo je preliminarni izveštaj dan nakon pada ukrajinskog aviona. Istražitelji su rekli da je avion zahvatio požar pre nego što se srušio.

Oni su rekli i da je avion izazvao snažnu eksploziju prilikom pada, verovatno zato što je rezervoar letelice bio pun goriva za let ka Kijevu, u Ukrajini.

U izveštaju je potvrđeno da su obe crne kutije sa podacima i komunikacijom u pilotskoj kabini pronadjene, ali da su oštećene i da je deo memorije