Iranski general Kasem Sulejmani ubijen po Trampovom naređenju: “Poginuo je u kukavičkom američkom bombardovanju”

1
Foto: Tanjug-AP

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da je po naređenju predsednika Donalda Trampa u operaciji u Iraku rano jutros ubijen komadant jedinica Kudsa pri Iranskoj revolucionarnoj gardi, general Kasem Sulejmani.

“Po naređenju predsednika, američka vojska je preduzela odlučne mere u cilju zaštite američkog osoblja u inostranstvu tako što je ubila Kasema Solejmanija”, navodi se u saopštenju ministarstva odbrane SAD, prenosi N1.

Pentagon je Sulejmanija optužio za planiranje nedavnih napada na kompleks američke ambasade u Bagdadu.

Nekoliko minuta pre saopštenja zvaničnih institucija SAD, Tramp je na svom Tviter nalogu objavio sliku američke zastave, bez komentara.

Kasem je ubijen u napadu izvedenom na aerodromu u Bagdadu, a prema zasad nezvaničnim informacijama, ubijeno je ukupno sedam osoba. Među poginulima je i zamenik šefa Narodne snage za mobilizaciju (PMU), Abu Mahdi al-Muhandes, bliski Sulejmanijev saradnik.

Tanjug (AP Photo/Ebrahim Noroozi, File)

Šiitske Narodne snage za mobilizaciju (PMU) objavile su na Fejsbuku da je njihov direktor javnih komunikacija poginuo u “kukavičkom američkom bombardovanju”. Rakete su pale blizu teretnog terminala zapalivši dva vozila i ranivši više ljudi, saopštila je medijska služba.

“Najmoćniji iranski general Kasem Sulejmani, zadužen za iračke poslove u iranskoj ideološkoj vojsci, poginuo je u bombardovanju bagdadskog aerodroma”, objavila je iračka državna televizija.

Iranski ministar spoljnih poslova, Džavad Zarif, poručio je da će Sjedinjene Američke Države (SAD) sasvim sigurno platiti cenu svog avanturizma.

1 KOMENTAR

Comments are closed.