Iranske diplomate u Tirani spalile su jutros dokumente pre nego što su napustile zemlju, pošto je Albanija prekinula diplomatske odnose sa Iranom, optužujući tu državu za sajber napad u julu, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Jedan svedok rekao je Rojtersu da je video čoveka iz ambasade kako baca papire u zarđalo bure, a plamen obasjava zidove ambasade na tri sprata.

U retkom video obraćanju u sredu, albanski premijer Edi Rama rekao je da je naredio iranskim diplomatama i osoblju da zatvore ambasadu i napuste zemlju u roku od 24 sata.

Rama je rekao da je sajber napad u julu „pretio da paralizuje javne usluge, izbriše digitalne sisteme i hakuje državne evidencije, ukrade elektronsku komunikaciju vladinog intraneta i izazove haos i nesigurnost u zemlji“.

Teheran je oštro osudio odluku Tirane da prekine diplomatske odnose, nazivajući razloge Albanije za taj potez „neosnovanim tvrdnjama“.

Nekoliko dana posle sajber napada, mediji iz Tirane objavili su da su hakeri objavili lične podatke članova opozicije koji su sačuvani u državnim kompjuterima Albanije, kao što su lični, društveni i sigurnosni brojevi, imena i fotografije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.