Iranac, “agent CIA” koji je navodno odao položaj generala Sulejmanija, osuđen na smrt: “Našim neprijateljima je dao informacije, izdao nas je”

0
Foto: Profimedia

Iranac Seid Muhamed Musavi Majd koji je navodno odgovoran za curenje informacija o ubijenom moćnom iranskom general-majoru Kasimiju Sulejmaniju – ali bez direktne umešanosti u njegovo ubistvo – osuđen je na smrt i ubrzo će biti obešen, sapštilo je iransko pravosuđe, a prenosi Gardijan.

Portparol pravosuđa Golamusein Esmaili je rekao da je Majd davao informacije o Sulejmanijevom kretanju CIA i i Mosadu u zamenu za novac. Međutim, kasnije je razjašnjeno da je on već bio u zatvoru u vreme kada je napdnut konvoj u kom se nalazio i Sulejmani.

“Majd, jedan od špijuna CIA i Mosada, osuđen je na smrt… Našim neprijateljima je podelio informacije o lokaciji na kojoj se nalazio Sulejmani”, rekao je Esmaili.

“Takođe, on je stranim službama prenosio poverljive bezbednosne informacije o iranskim oružanim snagama”, dodao je Esmaili.

Kasnije je saopšteno da ova presuda nije direktno povezana sa, kako je rečeno u iranskom pravosuđu, “terorističkim aktom američke vlade” i Sulejmanijevim ubistvom u Bagdadu.

“Svi pravni postupci u slučaju ovog špijuna su vođeni mnogo ranije”, saopštili su iz iranskog pravosuđa, dodajući da je Majd uhapšen u oktobru 2018. godine.

Sulejmanija je ubijen 3. januara na aerodromu u Bagdadu napadom američke bespilotne letelice. Donald Tramp je dan ranije lično odobrio ubistvo generala iranske Revolucionarne garde.

Iran se osvetio napadom na bazu Ain Al-Asad u Iraku, ali je iranska Revolucionarna garda, pet dana nakon Sulejmanijevog ubistva, greškom oborila ukrajinski civilni avion, misleći da je u pitanju američka raketa. Tom prilikom je poginulo 176 ljudi, a i dalje traje spor oko preuzimanja crne kutije iz aviona. Vlasti u Iranu su saopštile da je zbog ovog incidenta uhapšeno šest odoba, a tri osobe su zadržane u pritvoru.

Sulejmanijeva smrt je izazvala bes i gnev u Iranu i delu Iraka. Sulejmani je visoko poštovana ličnost u Iranu i godinama je bio najuticajnija politička i vojna ličnost Revulucionarne garde koja je upravljala iranskim vojnim operacijama u Sirijji i Iraku.