“Iran se pod pritiskom SAD oseća kao Džordž Flojd, noga arogancije nam pritiska vrat”: Rohani u UN oštar prema Vašingtonu

0
Foto: Profimedia

(Beta-AP) – Predsednik Irana Hasan Rohani održao je prkosan i vatren govor na današnjem početku ovog puta virtuelnog godišnjeg zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, upozorivši SAD da ne mogu da nametnu Teheranu ni pregovore ni rat.

U snimljenom govoru, Rohani je teškoće Irana čija je valuta rijal nedavno pala na najniži nivo u odnosu na dolar usled dejstva američkih sankcija, uporedio s patnjom Afroamerikanca Džordža Flojda, ubijenog u SAD prilikom hapšenja, kada mu je policajac gotovo devet minuta kolenom pritiskao vrat.

Na 75. zasedanju Generalne skupštine UN, Rohani je rekao i da je “život pod sankcijama težak”, ali da je “teži život bez nezavisnosti”.

“Nogu koja pritiska vrat mi vidimo kao nogu arogancije na vratu nezavisnih država”, naveo je Rohani.

Iran se suočava s najtežom zdravstvenom krizom zbog pandemije koronavirusa, ekonomija je slaba usled oštrih sankcija koje su SAD uvele Teheranu 2018. godine kada su napustile međunarodni nuklearni sporazum velikih sila s Iranom.

Sankcije sprečavaju Iran da prodaje svoju naftu drugim državama.

Rohani je dodao da Teheran “ne zaslužuje sankcije” i opisao SAD kao “terorističkog i intervencionističkog autsajdera”, navodeći da je Vašington 1953. godine pomogao puč koji je “zacementirao” monarhističku vlast u Iranu što je u krajnjoj instanci dovelo do msovnog nezadovoljstva i Islamske revolucije 1979. godine i neprijateljstva prema Zapadu.