Sukob u Omanskom zalivu: Iran optužio SAD za diplomatsku sabotažu, Amerika šalje razarač, ko je video “leteće objekte”, Tramp siguran ko je kriv…

0
Tanjug/AP

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je u jutarnjem programu Foks televizije “Foks end frends” da Iran definitivno stoji iza napada na dva komercijalna naftna tankera u Omanskom zalivu.

“Iran je to uradio”, rekao je Tramp.

Američki predsednik je rekao da dokazi, uključujući snimak koji je američka mornarica objavila danas, navodno pokazuju da iranski patrolni brod preuzima neeksplodiranu minu sa trupa jednog od tankera i da je “potpis” Irana svuda po njemu.

Američka vojska saopštila je da je uputila razarač “Mejson” na mesto napada na dva naftna tankera u Omanskom zalivu.

U saopštenju američke Centralne komande navodi se da Vašington nije zainteresovan da se angažuje u novom sukobu na Bliskom istoku, ali da će braniti američke interese.

Američka Centralna komanda navodi da je razarač “Mejson” na putu ka mestu napada, u kojem su oštećena dva naftna tankera u Omanskom zalivu, prenosi Rojters.

U saopštenju se ističe se i da je drugi razarač, “Bejnbridž”, i dalje u bliskom kontaktu sa oštećenim tankerom “Kokuka kurejdžes”.

Dva naftna tankera oštećena su u eksplozijama u Omanskom zalivu, nadomak obale Irana. Uzrok požara je nejasan, ali se strahuje da su izazvani napadom jer dolaze samo nekoliko nedelja nakon jedne navodne sabotaže broda u tom regionu.

Portparol norveške brodske kompanije “Frontlajn” potvrdio je u četvrtak da se naftni tanker te kompanije “Front Alter” zapalio nakon incidenta u Omanskom zalivu. 
Svih 23 člana posade prebačeno je na drugi brod, dodao je portparol.

S druge strane, menadžer BSM rekao je da je tanker “Kokuka kurejdžes” oštećen u incidentu u Omanskom zalivu. Britanska agencija Rojters navodi da detalji incidenta još nisu poznati, ali da jedan od operatera sumnja da je njegov brod pogodio torpedo.

Američka vojska objavila je video snimak na kojem se, kako tvrdi, vidi kako iranska Revolucionarna garda uklanja minu koja nije eksplodirala sa jednog od dva napadnuta naftna tankera u Omanskom zalivu.

Mornari tankera “Kokuka karejdžes”, jednog od napadnutih u Ormuskom moreuzu navodno su videli “leteće objekte” pre napada.

Vest o “letećim objektima” saopštila je japanska kompanija koja poseduje oba napadnuta tankera.

Ta priča daje drugačiju verziju od one koju je iznela američka vojska, koja je prikazala snimak za koji tvrdi da pokazuje iranske snage kako uklanjaju neeksplodiranu “lepljivu minu” s jednog od dva broda.

Predsednik kompanije Jutaka Katada je danas rekao da veruje da su leteći objekti koje su mornari videli možda meci i odbacio navode o minama i torpedima jer su sva oštećenja na brodu bila iznad vode, a navode o napadu minama je nazvao “lažnim”.

S druge strane američka vojska ne odustaje od tvrdnje da su tankeri napadnuti minama. Na snimcima koji su objavljeni tvrdi se da se vidi kako iranska Revolucionarna garda uklanja minu koja nije eksplodirala sa jednog od dva napadnuta naftna tankera u Omanskom zalivu.

Centralna komanda američke vojske objavila je i fotografiju na kojoj se navodno vidi magnetna mina, koja je pričvšćena za jednu stranu japanskog broda, pre nego što je uklonjena.

Foto: Tanjug/U.S. Central Command via AP

Portparol centralne komande Bil Urban rekao je da je brod iranske Revolucionarne garde primećen u 16.10 po lokalnom vremenu, kako se približava japanskom tankeru.

“On je posmatran i snimljen kako uklanja neeksplodiranu magnetsku minu sa ‘Kokuka kurejdžesa'”, naveo je Urban u saopštenju, a prenosi Rojters.

Glas Amerike ranije je preneo da su dva naftna tankera oštećena u napadima u Omanskom zalivu nadomak obale Irana – jednom od najprometnijih morskih puteva za prevoz nafte na svetu,

Norveška pomorska agencija saopštila je da su se tri eksplozije dogodile na norveškom tankeru, a prethodno je napadnut tanker u vlasništvu Japana.

Americki državni sekretar Majk Pompeo za napad je optužio Iran na osnovu, kako je rekao, obaveštajnih podataka o korišćenom oružju. Tim osudama pridružila se i Saudijska Arabija čiji tankeri su napadnuti pre mesec dana, u vodama Ujedinjenih Arapskih Emirata, za šta je takođe optužen Iran.

Teheran je prethodno saopštio da nema veze sa incidentom i da neko pokušava da destablizuje odnose Irana i međunarodne zajednice. Iranski ministar spoljnih poslova optužbe SAD da njegova zemlja opet stoji iza napada na tankere nazvao je “sabotažom diplomatije” iz “kuhinje” Džona Boltona.

“To što su SAD odmah optužile Iran, bez da sačekaju rezultate istrage navodi na jasan zaključak da ‘B tim’ prelazi na ‘plan B’ – sabotažu diplomatije, u trenutku posete japanskog premijera”, istakao je Mohamad Džavad Zarif.

On je dodao da bi Bolton, “američki soko”, izraelski premijer Benjamin netanijahu i saudijski prestolonaslednik prince Mohamed bin Salman mogli da navedu predsednika SAD Donalda Trampa da uđe u otvoren konflikt sa Teheranom.

S druge strane, portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi rekao je da je Iran odgovoran za održavanje bezbednosti u Ormuskom moreuzu koji spaja Persijski i Omanski zaliv.

“Mi smo odgovorni za održavanje bezbednosti u moreuzu i mi smo spasili posadu tih napadnutih tankera u najkraćem mogućem vremenu”, naveo je Musavi.