“Iran nikada nije pobedio u ratu, ali nikada nije izgubio u pregovorima”: Tramp na Tviteru posle ubistva Kasima Sulejmanija

0
Foto: Profimedia

Američki predsednik Donald Tramp oglasio se na Tviteru nakon što su snage SAD u Bagdadu ubile visokorangiranog iranskog generala Kasema Sulejmanija.

Tramp je na Tviteru napisao: “Iran nikada nije pobedio u ratu, ali nikada nije izgubio u pregovorima”.

Podsećamo, Sulejmani, koji je vodio iranske vojne operacije u Iraku i Siriji, poginuo je dok su ga lokalni saveznici vozili sa aerodroma u Bagdadu.

U napadu je ubijen i bliski Sulejmanijev saradnik i zamenik šefa PMU-a, Abu Mahdi al-Muhandes.

Nekoliko minuta pre saopštenja zvaničnih institucija SAD, Tramp je na svom nalogu na Tviteru objavio sliku američke zastave – bez komentara.

Bela kuća se kasnije oglasila navodeći da je vazdušni udar “odlučujuća odbrambena akcija” koja je sprovodena “po nalogu predsednika”.

Iran je potvrdio Sulejmanijevu smrt, naglasivši da će SAD biti odgovorne za posledice i da ih očekuje “rušilačka osveta”.

“Američki akt međunarodnog terorizma, ciljanje i atentat na generala Sulejmanija, reprezenta najefikasnije sile koja se bori protiv Daeša (ID), Al Nusre, Al Kaide i drugih, izuzetno je opasna i bezumna eskalacija. SAD snose odgovornost za sve posledice svog avanturizma”, naveo je iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif na Tviteru.