“Intervenišite”: Kako je protekao razgovor Merkelove i Putina o krizi na granici Poljske i Belorusije

0
EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je odruskog predsednika Vladimira Putina da interveniše povodom krize na granici Belorusije i Poljske. Putin je kako se navodi u tekstu Gardijana. “ključni inostrani sponzor Minska”.

Merkelova je u telefonskom razgovoru rekla Putinu da je „korišćenje migranata od strane beloruskog režima nehumano i neprihvatljivo i zatražila od (Putina) da utiče na režim u Minsku“, rekao je portparol kancelarke Štefen Zajbert.

Razgovor je usledio nekoliko sati nakon što je poljski premijer optužio Putina da je „upravljao“ krizom na beloruskoj granici sa EU.

Eskalirajuća retorika, uključujući tvrdnje beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka, da bi se Rusija mogla pridružiti potencijalnom sukobu na granici, podvukla je ulogu koju ovaj regionalni savez igra u sukobu i humanitarnoj krizi koja je usledila.

Rusija je negirala bilo kakvu umešanost i okrivila Evropu. U saopštenju nakon telefonskog razgovora sa Merkelovom, u Kremlju navode da je Putin „predložio da se uspostavi diskusija o (trenutnim) problemima u direktnim kontaktima između predstavnika zemalja članica EU i Minska“.

U njemu se ne pominje zahtev Merkelove da Putin interveniše, niti obećava bilo kakvu akciju Rusije za okončanje krize.