Izraelske odbrambene snage saopštavaju da je iz Libana ispaljeno više od 40 raketa ka severu Izraela. Libanski Hezbolah preuzeo je odgovornost za napad, istakavši da je reč o početku odmazde za ubistvo visokog zvaničnika Hamasa Salaha el Arurija, prenosi RTS.

Kao odgovor na napad, Izrael je gađao dva „značajna“ vojna kompleksa koja pripadaju Hezbolahu. Na tim lokacijama, prema IDF-u, nalazila se infrastruktura koju koristi Hezbolahova jedinica protivvazdušne odbrane. Mete uključuju ćelije Hezbolaha, raketne položaje, komandni centar i drugu infrastrukturu koju koristi ta grupa.

A u međuvremenu, američki državni sekretar Entoni Blinken održao je odvojene sastanke sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom.

U Istanbulu je sa Erdoganom i šefom turske diplomatije Hakanom Fidanom razgovarao o pritisku koji bi Turska mogla da izvrši na Iran i njegove saveznike kako bi se smirile tenzije na Bliskom istoku i ubrzalo slanje humanitarne pomoći stanovništvu u Gazi.

Kasnije je sleteo u Hanju, na grčkom ostrvom Krit, gde je razgovarao sa Micotakisom.

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj razgovarao je sa premijerom Libana Nadžibom Mikatijem o situaciji u Bejrutu, uticaju koji sukob u Gazi ima na region Bliskog istoka, ali i o Siriji.

Unicef upozorava da su deca u Gazi izložena višemesečnoj gladi, traumama i raseljavanju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.