Institut za prehrambenu tehnologiju i biohemiju proslavio šest decenija

  0

  Institut za prehrambenu tehnologiju i biohemiju svečano je obeležio 60 godina rada, u okviru proslave veka postojanja Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Tim povodom, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), održana je svečana akademija u Velikoj sali Poljoprivrednog fakulteta.

  Profesor Dr Dušan Živković, dekan Poljopriverednog fakulteta pohvalio je dosadašnji uspeh fakuleta i izjavio da Srbija ima dva brenda, od kojih su jedan sportisti, a drugi hrana poput srpske maline, šljiva, trešanja, rakije, vina, kao  i da  taj potencijal nismo dovoljno iskoristili i da svi zajedno treba da radimo na tome, dok je Prof. Dr Miloš Rajković, direktor Instituta za prehrambenu tehnologiju i biohemiju naglasio je da proteklih šest decenija uspešnog rada obavezuju da nastave istim intezitetom za novih 60 god, budući da je stvorena dobra osnova za takav optimizam.

  Na početku programa prisutne je pozdravila i Shanley Pinchotti, direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj u okviru Misije USAID u Srbiji koja je izjavila da USAID kroz Projekat za konkurentnu privredu, ojačava vezu između obrazovanja i tržišta, kroz kreiranje novih sertifikovanih kurseva za industriju hrane, putem uspostavljne saradnje Poljoprivredog fakulteta sa Univerzitetom Kalifornija UC Davis. Takodje, USAID kroz Projekat saradnje za ekonomski razvoj omogućava modernizaciju inspekcije hrane kako bi se obezbedila efikasna i sigurna modernizacija proizvioda. Ovim projektima USAID ima za cilj da pruzi podrsku  jačanju Srbije, koja ima veliki privredni potencijal.

  Ovom prilikom uručene su  plakete zaslužnim organizacijama i pojedincima, kao i  nagrade najstarijim studentima („Zlatni indeks”) i najboljim studentima sadašnje generacije na studijskom programu Prehrambena tehnologija. Održana je i panel diskusija „Prehrambena industrija – nekad i sad, pravci i trendovi”.

  Institut za prehrambenu tehnologiju i biohemiju je započeo razvoj od  Odseka za prehrambenu tehnologiju Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu i za 60 godina rada razvio se u respektabilnu instituciju, čiji su rezultati prepoznati u naučnoj i u stručnoj javnosti u zemlji i inostranstvu. Ubraja se u najstarije u ovoj oblasti, kako na Univerzitetu u Beogradu, tako i u regionu.