Inspirisan pokoljem na Novom Zelandu: Devetnaestogodišnjak napisao manifest, pa napao sinagogu u Kaliforniji

0

Mladić od 19 godina, naoružan samo jurišnom puškom, ubio je jednu ženu i povredio tri osobe, među kojima rabina, u napadu u sinagogi u kalifornijskom gradiću Pauej blizu San Dijega.

Kako piše LA Tajms, napad je izazvan mržnjom, a mladić identifinovan kao Džon T. Ernest se predstavljao kao antisemita i islamofob. Priveden je i trenutno je na ispitivanju. On je pre napada napisao antisemitski manifest i objavio ga na internetu. On je u njemu najavio napad.

“Koliko dugo vam je potrebno da isplanirate napad? Meni četiri nedelje. Pre četiri nedelje odlučio sam da to urdim. Četiri nedelje kasnije sam to i uradio”, stoji u manifestu ubice.

Napad se dogodio poslednjeg dana jevrejskog praznika Pashe.

Irnest je naveo da je inspirisan pisanjem Brentona Taranta, Australijanca koji je 15. marta ubio 50 osoba u napadu na dve džamije na Novom Zelandu.

“Zapalio sam džamiju u Eskondidu nedelju dana poslije (napada u Krajstčerč)”, napisao je ubica, dodavši da su se ljudi u islamskom centru “odmah probudili i skoro odmah ugasili vatru, što je bilo prilično loše”. U svom manifestu veličao je i Roberta Bauersa, masovnog ubicu koji je pre pola godine napao sinagogu u Pitsburgu, ali i Adolfa Hitlera.

Rabin je, inače, pogođen u ruku kada je pokušao da spreči napadača da ubije.