“Insistiranje da pojedinci moraju da uđu u novu vladu nije u interesu građana Crne Gore”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Mandatar za sastav nove vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić, izjavio je danas da nijedna stranka buduće vladajuće koalicije nije isključena iz procesa formiranja Vlade, ali da insistiranje na pojedincima koji bi ušli u njen sastav “nije interes građana ni države”.

“Crnu Goru čekaju teški i istorijski izazovi koje samo vlada ekspertskog karaktera može prevazići”, poručio je Krivokapić na Tviteru.

Mediji tvrde da fomiranje vlade ide teško zbog neslaganja tri raznorodne koalicije koje čine parlamentarnu većinu oko raspodele resora.

Lideri Demokratskog fronta kojeg predvodi Krivokapić, traže mesta u sektoru bezbedonosti, ali to, po medijima, nije prihvatljivo mandataru.

Neki od njih, poput Andrije Mandića i Milana Kneževića su u prvostepenom postupku osuđeni na po pet godina zatvora zbog pokušaja terorizma 2016. godine. Protiv Nebojše Medojevića koji je najglasniji u zahtevima i kritici Srpske pravoslavne crkve kojoj je Krivokapić blizak, vodi se postupak zbog pranje novca.

Za mesta u sektoru bezbednosti je zainteresovana i koalicija koju predvodi Dritan Abazović, a od čija četiri glasa zavisi formiranje buduće vlade pošto koalicija koju čine “Za budućnost Crne Gore”, “Crno na bijelo” i “Mir je naša nacija” ima većinu od 41 među ukupno 81 poslanikom skupštine Crne Gore.