Poslednjih dana, Srbija beleži rast broja novih slučajeva zaraze koronavirusom, a samo juče otkriveno je 245 novozaraženih. Epidemiolozi iz Kriznog štaba upozorili su da bi trebalo izbegavati gužve, okupljanja i proslave koje su prepoznate kao mesta na kojima se najlakše širi virus.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je jutros kako će insistirati na tome da lokalni Krizni štabovi više ne izdaju „specijalne dozvole“ za svadbe i proslave, pošto upravo takva okupljanja, kako je ocenio, daju priliku virusu korona da cirkuliše.

Lončar je u jutarnjem programu TV Pink podsetio da je pre nedelju dana u bolnicama bilo nešto više od 270 pacijenata sa kovidom, da bi ih danas bilo 359.

„To je porast za samo nedelju dana, i to je rezultat žurki, proslava i svadbi. Primetili smo da su Krizni štabovi na lokalu počeli da daju neke ‘specijalne dozvole’ da se organizuju proslave i slično, i insistiraćemo na tome da se takve dozvole ne daju. Dragi građani, ne mogu da se održavaju okupljanja sa više od 30 ljudi“, poručio je Lončar, a preneo N1.

Ministar je poseban apel uputio onima koji su pozvani kao gosti na svadbe i slavlja.

„Nije sramota da kažete – vidite kakva je situacija, rizično je, poslaćemo poklon ali nećemo doći“, sugerisao je Lončar.

Ministar je upozorio da se tek očekuju veće brojke zaraženih koronom, pojava težih kliničkih slika, kao i rast zaraženih drugim respiratornim infekcijama.

„Nošenje maski, održavanje distance i higijene je jedino što pomaže“, zaključio je Lončar.

Jutros je i epidemiolog Predrag Kon uputio apel na svom Fejsbuk profilu da bi trebalo izbegavati gužve.

https://www.facebook.com/predrag.kon/posts/2043007135833179

“Ako Beograd uspori virus, usporiće ga i Kragujevac i Valjevo!!! Čuvajte zdravlje, poštujte mere, držite distancu, perite često ruke i dezinfikujte ih što češće. Nosite masku! Izbegavajte gužve! Podrška svim kolegama lekarima!”, napisao je Kon.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Komentar(1)

  1. Goran
    15. oktobra 2020. 11:21

    Jebace vas narod polako bice zime

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.