“Insistiraćemo na desetodnevnom zatvaranju i važenju kovid propusnica 24 sata”: Dr Kon pred sednicu Kriznog štaba…

1
Printscreen/YouTube/K1 Televizija

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 doktor Predrag Kon kaže kako je uveren da će odluka o produžetku raspusta biti doneta na današnjoj sednici Kriznog štaba, ali ističe da bi više efekta imalo kada bi istovremeno bilo usvojeno važenje kovid propusnica 24 sata, kao i zatvaranje na deset dana.

“Mi na tome insistiramo, jer će jedino tako moći da se vidi ozbiljan pad broja novozaraženih”, poručio je dr Kon, preneo je RTS.

“To je ono što smo od početka tražili – to je da bude 10 dana zatvaranja u smislu skraćenja radnog vremena i da rade samo objekti za hranu, lekove i gorivo i to da ide paralelno sa raspustom”, dodaje on.

Smatra da je upravo sada trenutak za to, kao i da je apsolutni minimum uvođenje kovid propusnica 24 sata.

Ako se produži rasput, a ne bude uvedeno ograničeno radno vreme, to će dovesti do brojnih putovanja.

Na pitanje koliko bi efekta imalo samo produženje raspusta, Kon kaže da smo imali efekte takvih mera kada je grip u pitanju i one su se pokazale da bi mogle da daju rezultate.

“Neki pokazatelji iz sveta pokazuju da bi mogao da se očekuje neki efekat, ali u našoj situaciji na osnovu nadzora iz školskih uprava je jasno da se zaražavanje dešava uglavnom petak ili subota, a ispoljavanje simptoma u utorak ili sredu”, navodi Kon.

1 KOMENTAR

  1. Da, a ti radnici za hranu, lekove i gorivo ce ici teleportovanjem na posao

    Sad su ugostitelji imali koliko toliko pomoci a sad kad ostanu i kad pocnu da isteruju musterije, otvoris kafic isterujes musterije i kaze radi pravu stvar.. ok za omladinu je i bolje da ne rade bar neka se druze bez kafica, jezero, priroda, pecanje, odlazak jedni kod drugih

Comments are closed.