Inicijativa za jačanje bezbednosti podataka

  Piše Vesna Lapčić, Be Risk Protected

  0

  Do pre samo nekoliko godina, “top-poziciju” na listi najvećih rizika po oceni svetskih privrednika zauzimale su klimatske promene. A onda su sajber rizici sa mesta ispod petog skočili na prvo: opasnost je znatno povećana od početka pandemije i prelaska brojnih zaposlenih na rad od kuće. Čak 59% organizacija svih veličina širom sveta označilo je bezbednost podataka kao najveću brigu koja se tiče IT bezbednosti. Ovo ne treba da čudi, ako znamo da je 46% kompanija prošle godine iskusilo neki vid curenja podataka, kao posledicu različitih sajber incidenata.

  Gubici koje sajber kriminalci nanose mere se hiljadama milijardi dolara na globalnom nivou – stručnjaci tvrde da su zarade narko-dilera “kusur” u odnosu na novac koji se vrti u sajber kriminalu.

  Najunosnije je, kažu, hakovati podatke – ukrasti ih, ili samo blokirati njihovo korišćenje. “Zarada” dolazi ili od ucene za vraćanje ili deblokadu, ili od preprodaje konkurenciji ili na crnom tržištu. Motiv ume da bude i nanošenje reputacione štete konkurenciji ukoliko informacija o curenju podataka izađe u javnost. Onaj ko je pokraden ima gubitke na više nivoa: od izgubljene dobiti zbog prekida poslovanja, preko štete od ugrožene reputacije, troškova forenzičke istrage i obnove podataka ukoliko su izgubljeni, pa sve do kazne koju mora da plati ukoliko su predmet napada podaci o ličnosti klijenata ili poslovnih partnera.

  Kako bi što više preduzeća u Srbiji bilo informisano o opasnostima koje “vrebaju” podatke, o mogućnostima preventive, i finansijske nadoknade ukoliko se šteta dogodi, portali Sveoosiguranju i Sveonovcu pokrenuli su Inicijativu za jačanje bezbednosti podataka. Inicijativi se priključuju institucije koje raspolažu podacima, IT kompanije koje se bave zaštitom podataka, osiguravajuća društva sa svojim polisama osiguranja od sajber rizika, menadžerske odgovornosti, prekida poslovanja, banke koje mogu da ponude sredstva preduzećima da lakše obezbede preventivu i polise. Dobrodošle su i kompanije koje upravljaju velikim brojem ličnih podataka o klijentima i zaposlenima, jer mogu da prenesu iskustva u zaštiti tih podataka, ali i nezavisni stručnjaci sa internacionalnim iskustvom.