Inicijativa za izmenu Zakona o radu: U penziju tek sa 70, ako tako želite

0
Foto: Igor Pavićević

Radni vek u Srbiji mogao bi biti produžen do navršenih 70 godina života, za one koji to žele, ako se usvoji inicijativa za izmenu Zakona o radu.

Tu inicijativu prihvatili su eminentni stručnjaci na savetovanju o aktuelnim pitanjima savremenog zakonodavstva u Budvi, piše Politika.

Zaposleni bi, naime, mogao da ostane u radnom odnosu još pet godina posle ispunjenja uslova za starosnu penziju ako to sam želi i ako postoji potreba poslodavca za njegovim radom, rečeno je na savetovanju, završenom u petak, koje je organizovao Savez udruženja pravnika Srbije i Republike Srpske.

Predlog da radni odnos ne mora da prestane po sili zakona sa 65 godina života, već da se ta granica može pomeriti do 70. rođendana, biće upućen nadležnim ministarstvima koja su ovlašćena da Vladi Srbije predlože izmene i dopune Zakona o radu, o čemu bi na kraju odlučila Skupština Srbije, dodaje list.

“Posle 65. godine, poslodavac bi u skladu sa svojim potrebama mogao da ugovori sa zaposlenim puno radno vreme, ili polovinu, ali i da radi od kuće ili neki drugi modalitet rada”, kaže za Politiku dr Vesna Stojanović, docent na fakultetu za poslovne studije i pravo Univerziteta “Union – Nikola Tesla”.

Prema njenim rečima, u poslednjih nekoliko godina osetio se nedostatak stručnjaka medicinske, građevinske i IT struke, kao i vozača, varilaca negovatelja i drugih profila. Mnogi stručni kadrovi otišli su u inostranstvo, pa mladi sada nemaju u firmama iskusnijih kolega od kojih bi mogli da nauče kako se radi.

Ne treba zaboraviti ni da je pravo na rad univerzalno, bez ograničenja.

“Na ovim prostorima vek ljudi je produžen, a potreba za radom određenih profila stručnjaka se povećala. Sa druge strane, fondovi penzijskog i invalidskog osiguranja postaju sve siromašniji i sve teže namiruju penzije naraslog broja korisnika tog prava”, kazale je sagovornica Politike.