Inicijativa: I Preševska dolina da se uključi u dijalog Beograda i Prištine

1
Profimedia

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa, gradonačelnik Bujanovca Šaip Kamberi i poslanik u Skupštini Srbije iz te opštine Fatmir Hasani uputili su inicijativu da se Preševska dolina uključi u završnu fazu dijaloga između Prištine i Beograda.

Oni su pisma sa takvom inicijativom uputili visokoj predstavnici Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini, predsedniku Kosova Hašimu Tačiju, koordinatorima državne delegacije Kosova Špend Ahmetiju i Fatmiru Ljimaju.

U pismima se tvrdi da konačni sporazum između Kosova i Srbije „predstavlja priliku da se reše vitalni problemi za Albance iz Preševa, Bujanovca i Medveđe“.

„Stoga, mi, legitimni predstavnici institucija Preševa, Bujanovca i Medveđe, tražimo uključivanje pitanja Preševske doline u proces ove faze dijaloga sa ciljem postizanja pravno obavezujućeg međunarodnog sporazuma“, navodi se u dopisu.

Ocenjuje se da „uključivanje i upravljanje pitanjem Preševske doline u ovoj fazi dijaloga predstavlja potrebu za dugoročnim mirom i među narodima na Zapadnom Balkanu“.

1 KOMENTAR

Comments are closed.