(INFOGRAFKA) Koronavirus u Srbiji: Blizu 600 zaraženih, “najviše vakcinisanih na Savskom vencu, Vračaru i Novom Beogradu”, “ne možete očekivati od struke da ćuti”

0
Foto: Profimedia

Brojke

U poslednja 24 sata registrovano je 584 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 9.583 građana.

Potvrđeno je da su preminule dve osobe.

Prema poslednjim podacima, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 14 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 6,09 odsto.

Vesić: Vakcinisano 55,2 odsto punoletnih Beograđana

U Beogradu je do danas 55,2 odsto punoletnih građana vakcinisano protiv korona virusa a obe doze cepiva primilo je 735.924 stanovnika, odnosno 53,1 odsto punoletne populacije, objavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. 

On je na Fejsbuku objavio da je od početka masovne vakcinacije, u Beogradu dato 1.501.484 doza vakcine protiv korona virusa. Dodao je da je prosečna starost vakcinisanih Beograđana 55,5 godina.

“Vakcinisano 50,2 odsto punoletnog stanovništva, dato 5,95 miliona doza…”

U Srbiji je do sada 50,2 odsto punoletnog stanovništva vakcinisano protiv koronavirusa a prethodnih nedelja se na dnevnom nivou vakciniše između 5.000 i 10.000 građana, izjavio je danas direktor vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović. On je rekao da je u Srbiji dato 5.595.000 doza vakcine, od čega 2.865.000 prvih i oko 2.730.000 drugih doza. Naveo je da je 60 lokalnih samouprava u Srbiji prešlo granicu od 50 odsto vakcinisanih a da je najveći procenat u beogradskoj opštini Star grad u kojoj je više od 80 odsto stanovništva primilo vakcinu protiv koronavirusa.

“Više od 70 odsto vakcinisanih imaju i Savski venac, Vračar i Novi Beograd, a više od 60 odsto Priboj, Niš, Bosilegrad, Užice, Mali Zvornik. Kladovo, Kikinda, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Knjaževac su na više od 55 odsto vakcinisanih, to su procenti kojima sve lokalne samouprave treba da teže”, rekao je Jovanović za Radio televiziju Srbije (RTS). 

Dr Kon: "Ne možete očekivati od struke da ćuti"

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zaraze kovid-19 dr Predrag Kon je rekao da su najveće pretnje po epidemijsku situaciju u Srbiji javna okupljanja i slavlja, te nedovoljno vakcinisanih, zbog čega je već sada trenutak da se razmišlja o tome šta nas čeka na jesen i razmišlja o uvođenju novih mera.

“Povećava se reprodukcija virusa i u tom slučaju će naglo da se ubrza i rast brojki. Ne možete očekivati da struka ćuti, struka priča neprekidno i upozoravamo da to ne može da ostane ovako kako jeste. Po meni je to već sada ozbiljno i trenutak je da se vidi da li će se smanjivati broj dozvoljenog javnog okupljanja, a sve preko toga bi bilo uz obavezno nošenje maske. To je mogućnost, ja ne mogu da licitiram, nakon konslutacija i dogovora će biti određeno ali mora da se shvati da se situacija menja, pogotovo pred škole”, rekao je Kon.

Dr Tiodorović: "Postići što veći procenat vakcinisanih"

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je kako misli da se neće uvoditi obavezna vakcinacija dece već da će ostati na preporučenoj meri.

“Mislim da je vrlo važno da kod prosvetnih radnika i ljudi koji rade sa decom bilo kog nivoa – postići što veći procenat vakcinisanih. S druge strane, ipak, lokalno sagledavamo. Znam da ima protivljenja lokalnom sagledavanju”, rekao je Tiodorović.