(INFOGRAFIKA) U novoj godini kriva ponovo raste: Kako se procenat pozitivnosti kreće od 1. decembra

0
Foto: Profimedia

Dr Kon je još tokom prvog talasa koronavirusa, odnosno pri njegovom kraju, rekao da će se o ukidanju vanrednog stanja i skidanju restriktivnih mera razgovarati “tek kada broj novozaraženih u odnosu nabroj testiranih padne ispod pet odsto”.

U Srbiji je delom u avgustu i septembru procenat pozitivnih bio ispod pomenutih pet odsto, a vanredno stanje je ukinuto i pre toga. Međutim, od tada je Srbija prošla kroz još nekoliko pikova drugog i trećeg talasa, pa je prag o kom je dr Kon govorio nedostižan još od 21. oktobra.

U međuvremenu smo imali nekoliko rekordnih dana kada je reč o procentu pozitivnih, dok je u poslednjih par nedelja primetan pad zaraženih, ali i testiranih osoba. Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih danas iznosi 26,20 odsto. Što je odličan broj kada se u obzir uzme da smo pre samo mesec dana imali i više od 40 odsto zaraženih u odnosu na broj testiranih.

U protekla 24 časa u Srbiji je od posledica koronavirusa preminulo još 38 osoba. Pozitivno je još 1.907 osoba. Broj testiranih na koronavirus je 7.276, a na respiratorima širom Srbije nalazi se 276 pacijenata.

Srbija je od početka pandemije na koronavirus testirala ukupno 2.311.286 osoba, dok je kovid-19 identifikovan kod ukupno 341.904 osobe. Tokom trećeg talasa, u novembru i decembru je testirano najviše osoba.

Podaci preseka od prvog decembra 2020. godine, kada je broj zaraženih, pa i testiranih dostigao svoj pik, ukazuju da je Srbija najveći procenat pozitivnosti na koronavirus registrovala 7. decembra, dakle pre nešto manje od mesec dana, kada je 41,77 odsto testiranih osoba bilo zaraženo infekcijom kovid-19, iako je najveći broj zaraženih u jednom danu zabeležen 1. decembra, kada je prijavljeno 7.999 osoba.

Dan ranije je 40,10 odsto građana koji su testirani na koronavirus bilo pozitivno i to su jedina dva dana u kojima je procenat pozitivnih, tzv. “Konov koeficijent” bio iznad četrdeset odsto.

Od 7. decembra, procenat pozitivnih je opadao, uz nekoliko izuzetaka. U periodu od 11. do 13 decembra, ponovo je došlo do rasta procenta pozitivnosti do 36,44 odsto. Naredni skok je zabeležen između 18. i 20. decembra, uoči i tokom Nikoljdana. Tada, 20. decembra, procenat pozitivnih je poslednji put bio iznad 30 odsto (31,92).

Mali rast je zabeležen u periodu od 22. do 24. decembra, dok je prvog dana nove godine procenat pozitivnih iznosio 22,34 odsto, što je za gotovo četiri procenta manje od današnjeg proseka.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!