(INFOGRAFIKA) Pristigli novi epidemiološki podaci, Krizni štab doneo nove mere, kritičan broj pacijenata na respiratoru

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 15.765 osoba, njih 4.932 je pozitivno.

Potvrđeno je da je 49 osoba preminulo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut” na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 334 pacijenta, najviše do sada od početka epidemije.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 31,28 odsto.

Korona presek po gradovima: Kritično u Novom Sadu i Kragujevcu, u Beogradu i dalje najviše obolelih

Sve o koronavirusu na jednom mestu

Od 20. decembra ove do najverovatnije 10. januara sledeće godine svi strani državaljani koji ulaze u Srbiju moraće da imaju negativan PCR test.

“Što se tiče naših građana koji dolaze iz inostrastva, Ustav im garantuje da mogu da dođu. Ako namaju PCR test moraće da budu u kućnoj izolaciji 10 dana, koju mogu da prekinu ukoliko urade PCR test i ako se pokaže da je negativan”, rekla je dr Darija Kisić Tepavečvić, a prenosi Blic.

Postojeće mere, uvedene pre desetak dana, daju rezulatate, to nabolje odražavaju korona brojke koje su u padu poslednjih dana, ali to nije dovoljno da bi neke mere bile ukinute. Naprotiv, kriva se, što bi rekli epidemiolozi, zaravnila ali visoko, što znači da i dalje imamo nekoliko hiljada zaraženih dnevno.

Dosadašnja mere – da svi ugostiteljski i većina trgovinskih objekata radi do 17 časova a da vikendom ne radi, produžena je do petka, 18. decembra, a potom će se odlučiviti da li će one biti pooštrene.

“Sve restriktivne mere koje su važile do sada biće na snazi do petka, 18. decembra, a nakon toga ćemo se ponovo sastati i sagledati da li ćemo uvoditi dodatne mere ili promeniti postojeće”, rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, dosadašnje mere su dale efekte, iako su brojevi i dalje na visokim vrednostima.

“Ali vidimo kontinuirani pad novozaraženih, povoljnije odnose ukupnog broja hospitalizovanih u odnosu na broj otpuštenih. To su i dalje, napominjem, jako visoke vrednosti, veliko je opoterećenje našeg zdravstvenog sistema i moramo da uradimo sve u našoj moći da smanjimo prenošenje virusa”, istakla je dr Kisić Tepavčević.

Ona je pojasnila da ostaje zabrana rada svih objekata posle 17 sati, osim prodavnica prehrambenih proizvoda, apoteka i benzinskih pumpi, kako je i sada.

Podsetimo, Krizni štab je prethodno zasedao u petak, kada je odlučeno da se sačeka da prođe vikend kako bi se ponovo razmotrila epidemiološka situacija i donele mere adevkatne trenunoj situaciji.

“U poslednje vreme u Arenu dolaze sve teži pacijenti, njih 350 je na kiseoniku…”

(Beta) – U privremenoj bolnici u beogradskoj Areni trenutno je smešteno 480 kovid pacijenata, od kojih je njih 350 na kiseoniku, izjavio je danas koordinator privremene bolnice Vlado Batnožić.

Batnožić je za RTS izjavio da u Areni ima slobodnih mesta za prijem novih pacijenata, s obzirom na to da je na raspolaganju 510 kreveta, ali da su kapaciteti sa kiseonikom potpuno iskorišćeni.

“U poslednje vreme dolaze sve teži pacijenti, sa obostranom upalom pluća i ovde leže najmanje deset dana”, kazao je Batnožić.

Prema njegovim rečima u Areni je hospitalizovano 172 žena i 308 muskaraca, dok najmladji pacijent ima 21 godinu, a najstariji 54 godine.

Batnožić je dodao da o pacijentima u beogradskoj Areni brine 60 lekara i 100 medicinskih sestara.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500