(INFOGRAFIKA) Ponovo skok broja zaraženih, situacija je takva da nas najozbiljnije upozorava, u Srbiji manji rizik od oboljevanja…

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 časa, u Srbiji je koronavirus otkriven kod još 151 osobe, dok je od posledica infekcije preminule dve osobe.

Od poslednjeg preseka, testirano je 6.139 osoba.

Na respiratorima je 21 pacijent.

Od 151 novozaraženog, najviše obolelih je iz Beograda. Čak 78 novoinficiranih je iz glavnog grada, odnosno 52 odsto od ukupnog broja.

Iza Beograda je Novi Sad sa svega 7 novozaraženih, potom Niš, Kragujevac i Kruševac sa po 5, Valjevo, Vranje, Paraćin i Raška sa po 3, a svi ostali gradovi i opštine sa po 2, 1 ili ni sa jednim novozaraženim.

Janković: Situacija je takva da nas najozbiljnije upozorava

Imunolog Srđa Janković izjavio je da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji takva da nas najozbiljnije upozorava da je važno da se poštuju i dosledno sprovode sve donete mere u cilju prevencije i sprečavanja daljeg masovnijeg zaražavanja.

Dr Janković je rekao da nije fokus samo na uvođenju rigoroznijih mera već upravo na doslednom sprovođenju već donetih, budući da se do sada pokazalo da je ono bilo dosta relaksirano.

“Situacija je takva da nas najozbiljnije upozorava da ako mere ne sprovedimo dosledno preti porast broja obolelih”, rekao je Janković za TV Pink, a prenosi RTS.

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 juče je doneo nove mere prema kojim se rad svih ugostiteljskih, trgovinskih i zanatskih objekata završava u 23 časa.

Kontrolu ovih mera vršiće koordinisano Sanitarna inspekcija, Komunalna policija i MUP.

Na pitanje da li pored Beograda, gde je najviše novozaraženih i gde je trenutno najnepovoljnija situacija, postoji u Srbiji još neko zarište, on je rekao da ga srećom za sada nema, ali da se to može desiti svuda gde dozvolimo.

Kisić Tepavčević: Nema intenzivnog žarišta

U Srbiji “u ovom momentu nema intenzivnog žarišta korona virusa”, izjavila je danas Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktorke Instituta Srbije za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

Ona je za RTS izjavila da se registruju sporadični slučajevi i “apsolutno mali brojevi” iz pojedinih gradova.

Iako se najviše – 54 odsto zaraženih, prijavljuje u Beogradu, situacija glavnom gradu nije zabrinjavajuća, a i “logično je” da grad s najvećim brojem stanovnika ima i najveći procenat zaraženih korona virusom, rekla je ona.

Rekla je da je u školama povoljna epidemiološka situacija i da je u šestoj nedelji od početka školske godine u čitavoj Srbiji ukupno bilo 80 đaka zaraženih korona virusom, od kojih 28 iz srednjih škola.

Ona je navela da su i to “sporadični slučajevi”, odnosno zaražavanje van škole, dok nije bilo prenošenja i širenja epidemije u školama, osim u dva slučaja u Kragujevcu i jednog u Beogradu.

Kisić Tepavčević je objasnila da je rad svih ugostiteljskih objekata ograničen na do 23.00 sata zato što je tamo noću bilo “najveceg opuštanja i najviše rizičnog ponašanja”.

Po njenim rečima, u Srbiji je sada ima “značajno manji” rizik od oboljevanja od KOVID-19 nego u drugim zemljama Evrope.