(INFOGRAFIKA) Novi korona presek: Više od 15.000 zaraženih, preminulo 59 osoba

0
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

U poslednja 24 sata registrovano je 15.623 novih slučajeva koronavirusa dok je na kovid-19 testirano ukupno 34.123 građana.

Potvrđeno je da je preminulo 59 osoba.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se ukupno 150 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih iznosi 45,78 odsto.

Napomena: U prethodnoj verziji su preneti netačni podaci o broju zaraženih, preminulih i broju pacijenata na respiratorima.

Tiodorović: “Četvrta doza neće se preporučivati svima, već samo hroničnim bolesnicima”

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da, ukoliko se donese odluka o početku davanja četvrte doze vakcine protiv koronavirusa, ona neće biti masovna, odnosno, neće se preporučivati svima, već samo hroničnim bolesnicima i imunokompromitovane osobe.

„O tome razgovaramo mesec i po, dva. Jasno je da ako počnemo da dajemo četvrtu dozu, to će biti za osobe kojima je ona neophodna – pacijenti sa teškim hroničnim bolestima, onima kojima je imunitet ugrožen, da se obezbedi da ne dospeju u bolnicu. Ne verujem da ćemo ići na masovnu vakcinaciju četvrtom dozom“, rekao je Tiodorović, a prenosi N1.

Na pitanje ko će odlučivati o tome kome će se četvrta doza preporučiti, Tiodorović kaže da su to – lekari.

“Lekari moraju da odlučuju, moramo pomoći lekarima u kovid sistemu, njima će biti potrebna pomoć”, rekao je.

Odluku o tome da li će đaci imati neplanirani raspust u februaru, od 12. do 21. februara, Tiodorović kaže da o tome odlučuje Tim za škole “danas ili sutra”.

“Mi smo izneli svoj stav kao medicinski deo Kriznog štaba, podržali smo i ranije pedijatre koji su bili za produženje prethodnog raspusta… Raspust bi značio da se smanji rizik”, ocenio je.

Pa ipak, kaže – sada nije pogodan trenutak za to.

“Jer smo već tako zahvaćeni, ako se pogledaju podaci iz domova zdravlja, ambulati pedijatrijskih, trećina dece koja su se javila su pozitivna, znači da je u priličnoj meri virus prisutan u toj populaciji”, objašnjava.

Tiodorović je ponovo pozvao na poštovanje svih mera, a nastavnike da brinu o sebi.

Što se tiče Gerontološkog centra u Nišu, gde je ponovo zabeležena epidemija koronavirusa, Tiodorović kaže da je – situacija pod kontrolom.

“Tamo je situacija pod kontrolom, pošto smo iskusili onaj težak udarac pretprošle godine, moramo sprovoditi rigorozne mere. I koliko sam upoznat – nema daljih zaražavanja, situacija je pod kontrolom, ali to ne znači da ih neće biti”, rekao je.

SZO: Pandemija najverovatnije ulazi u završnicu

Direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge izjavio je da kontinent trenutno najverovatnije ulazi u završnicu pandemije i da će kriva smrtnih slučajeva od kovida početi da stagnira, piše RTS.

Kluge je izjavio da postoji "jedinstvena šansa" za zemlje širom Evrope preuzmu kontrolu nad transmisijom kovida zbog tri faktora: visokog nivoa imunizacije i preležane infekcije, tendencije virusa da se manje širi kada dođe veća temperatura i zbog manje opasnosti omikron soja.

Tim za škole će razmotriti eventualno produženje raspusta

Tim za škole će razmotriti situaciju u vezi sa eventualnim produženjem raspusta u februaru, rečeno je "Tanjugu" u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Mediji su preneli da bi đaci mogli da dobiju dodatne nenastavne dane za Sretenje, pa bi učenici osnovnih i srednjih škola bili slobodni od 12. do 21. februara.

Dr Radmilo Janković: Omikron se prenosi za samo nekoliko sekundi

Zamenik direktora Urgentnog kličkog centra Niš Radmilo Janković rekao je da je epidemijska slika u Srbiji kompleksna i dodao da se naša zemlja suočava sa plimom zaražavanja, jer je omikron soj virulentan i prenosi se za nekoliko sekundi.

"Ovom soju je potrebno tek nekoliko sekundi da pređe s jedne osobe na drugu. Dovodi do zaražavanja velikog broja ljudi i onih prethodno inficiranih i vakcinisanih. Moja projekcija sa početka meseca je bila 20.000 ili 30.000 zaraženih", rekao je Janković, a prenosi RTS.

Kazao je da su brojevi zaraženih daleko veći nego što govore zvanični podaci, te naglasio da se virus najviše širi među mlađom populacijom koja je najmanje disciplinovana kada su epidemijske mere u pitanju.

Podsetio je da je vuhanski soj davao takvu kliničku sliku da je 20 do 25 odsto zaraženih moralo u bolnicu, a svaki peti je morao da bude hospitalizovan.

"Kasnije sa drugim sojevima kao što je delta, procenat je bio malo ispod deset, osam do deset odsto. Sada je taj procenat, na ovoliki broj zaraženih, ispod jedan odsto. Svaki stoti mora u bolnicu", rekao je Janković.

Sazdanović: Virus pokazao veliku sposobnost mutacije, ne verujem da je omikron kraj

Državni sekretar u Ministarsvu zdravlja Predrag Sazdanović kaže da je trenutna epidemijska situacija očekivano komplikovana i da je sigurno mnogo više zaraženih od registrovanih, a raste i broj prijema u kovid bolnice.

Sazdanović kaže da u narednim danima možemo da očekujemo rast broja zaraženih, a plato ovog talasa nas očekuje oko Sretenja, dok postepeni pad sledi krajem februara. 

"Ovaj virus je pokazao veliku sposobnost mutacija, od ovog virusa možemo svašta da očekujemo i ne verujem da je omikron kraj. Dok god se ne vakcinišemo, virus će imati prostor za mutaciju", naglasio je doktor Predrag Sazdanović, a prenosi RTS.