U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 12.897 osoba, njih je 2.932 pozitivno, dok je nažalost 48 osoba preminulo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta „Batut“.

Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi 271 pacijent.

Kraj pandemijske godine

Poslednji dan 2020. godine mnogi simbolično smatraju krajem borbe sa koronavirusom kakvu smo do sada vodili – sledeće godine nas čekaju vakcine, brzo će i proleće, optimizam raste.

Međutim, šta bi zaista od Nove godine moglo da se promeni?

Krizni štab upozorava da bismo u 2021. mogli da uđemo sa još gorom epidemiološkom siutacijom ukoliko mere koje su donete ne budu ispoštovane.

Кrizni štab doneo je odluku, koju je Vlada potvrdila da neće biti organizovanog dočeka Nove godine niti reprize. Restorani i kafići 31. decembra i 1. januara raiće do 18 sati, a prehrambeni objekti do 20 sati.

Svako okupljanje više od petoro ljudi za Novu godinu je rizično i moglo bi dovesti do toga da sledeću godinu počnemo pričom o pogoršanju epidemiološke situacije, rekao je imunolog i član Кriznog štaba Srđa Janković.

Dr Tiodorović: Pitanje dana je kada ćemo završiti ispitivanje ruske vakcine…

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da je pitanje dana kada će Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) završiti sa ispitivanjima vakcine “Sputnjik V” iz Rusije nakon čega će i ona ući u program imunizacije na koronavirus u Srbiji.

Ruska vakcina protiv koronavirusa stigla je u Srbiju u sredu i prvi kontingent od 2.400 doza je dopremljen na Institut “Torlak”, objavili su mediji.

Govoreći o vakcini iz Kine, Tiodorović je za Udruženje novinara Srbije (UNS) ukazao da, prema podacima s kojima raspolaže Krizni štab, kineska strana još nije dostavila svu prateću dokumentaciju.

“Mora da dođe ne samo uzorak vakcine, već i prateća dokumentacija. Tek se onda laboratorijskim ispitivanjem vakcine utvrđuje njena efikasnost i eventualne neželjene reakcije”, rekao je on.

Istakao je da veruje da će ALIMS dobro sprovesti ispitivanja i da će kineska vakcina za neko vreme biti na raspolaganju u Srbiji.

Tiodorović je rekao da se druga doza vakcina iz Rusije i Kine primaju 21 dan ili mesec dana nakon prve, ali je dodao da nije strašno ako se zakasni i nedelju dana.

“Ne treba od toga praviti veliki problem”, ocenio je on.

A vakcine?

Ruska vakcina protiv koronavirusa „sputnjik“ stigla je u Srbiju i prvi kontingent od 2.400 doza je dopremljen na Institut Torlak.

Državni sekretar Mirsad Đerlek očekuje da će već u drugoj polovini januara početi masovna vakcinacija, navodeći da tu pre svega misli na početak paralelne vakcinacije zdravstvenih radnika u kovid sistemima.

Od ranije se prioritetne grupe vakcinišu Fajzerovom vakcinom, a najavljeno je da bi 50.000 doza trebalo da stigne u januaru, a 100.000 u februaru.

Poslednji brojevi

Od početka pandemije u Srbiji je od koronavirusa testirano 2.283.406 osoba, od kojih je 334.991 bilo pozitivno na virus, a 3.163 je preminulo. Neće biti organizovanog dočeka Nove godine, niti reprize.

U Srbiji je prema poslednjem preseku potvrđeno 3.236 novih slučajeva koronavirusa. Od posledica kovida 19 preminula su 44 obolela. Testirane su 14.444 osobe. Na respiratoru je 269 pacijenata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.