(INFOGRAFIKA) Novi epidemiološki podaci za Srbiju, počela izgradnja kovid bolnice, Beograd kao “bomba”, šta govore podaci iz Novog Pazara…

0
Profimedia

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je još osam pacijenata preminulo od kovida19, a koronavirus je registrovan kod još 411 ljudi. Testirano 9.349 uzoraka. Na respiratorima 170 pacijenata.

Ukupan broj zaraženih od početka epidemije sada je 23.263, a preminulo je ukupno 526 osoba.

Do 15 časova u Srbiji su testirane ukupno 611.333 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Dr Kon: Beograd je epidemiološka bomba, apelujem na veću kontrolu sprovođenja mera

Doktor Predrag Кon je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, na pitanje kakva je trenutno situacija u Srbiji i da li smo prošli vrh drugog pika prvog talasa, rekao da je to jako ozbiljno pitanje.

“Mi smo na visokom novou i stabilizovala se ta krivulja, hodamo po samoj ivici i to posebno u Beogradu”, dodao je Кon.

Ukazao je da je “Beograd prava pravcata epidemiološka bomba zato što ima ogroman broj mesta gde može naglo virus da počne da se prenosi”.

“Apelujem na poštovanje mera i na uključivanje svih organa inspekcijskih, komunalne policije i svih onih koji treba da kontrolišu da li se mere sprovode, da nema slučajno produženog boravka u lokalima, kafićima, što se vidi i što imam i dojava i prijava”, poručio je Кon.

“Jako je važno shvatiti, mi smo sada u vikendu, to je bilo vreme kada smo nekada to rešavali policijskim časom, sada toga nema i sada imamo samo sopstvenu svest i to je jako važno da se kontrološe”, istakao je Кon.

Objasnio je da kada kažu da je virus probio epidemiološke barijere, to ne znači da epidemiolozi ne rade svoj posao, već da i dalje prate kontakte i da pokušavaju da suzbiju širenje koliko je to moguće.

“Suština je da je virus u narodu i da se slobodno relativno prenosi i da je jako važno ovaj trenutak shvatiti, jer sada nemamo više policijski čas koji nam je razrešavao tu situaciju i sve ono što je propisano mora da se poštuje”, rekao je Кon i dodao da je obavezeno nošenje maski u zatvorenom prostoru i na otvorenom tamo gde ne možete da omogućite rastojanje od 1,5 metra.

Na pitanje da li ima uvid i u to koliko se čeka na tetiranje, da li i dalje ima redova ispred kovid ambulanti, Кon kaže da su imali dosta muka oko toga poslednjih nedelja.

“Što se obima testiranja tiče, značajno je da se održi taj obim jer tako otkrivamo one koji nose virus i automatski sklanjaju se oni i izoluju da li kod kuće ili se hospitalizuju to zavisi od kliničke slike. Sa druge strane, vrlo se dobro zna da li su kontakti koji treba još da se štite”, rekao je Кon.

Što se tiče redova, u Beogradu kaže da taj broj opada, ali jako sporo.

“To jeste za sada, opada taj broj, ali to ne ide onom brzinom kao što je bilo prvi put”, dodao je Кon.

Novi Pazar: Od početka epidemje 154 preminula, od čega 100 od koronavirusa

Od početka epidemije korona virusa u Srbiji u Opštoj bolnici u Novom Pazaru preminule su ukupno 154 osobe, od kojih je 100 preminulo od posledica COVID-19, dok kod 54 pacijenta ta bolest nije bila neposredni uzrok smrti, saopštio je danas tamošnji Štab za vanredne situacije.

Podatke je dostavila ta zdravstvena ustanova, koja je proglašena za regionalni kovid-centar, po nalogu Štaba jer se u javnosti danima spekuliše o broju umrlih, a građani optužuju vlast da prikriva prave informacije.

Najviše preminulih je iz Novog Pazara, njih 134, od kojih je 81 preminulo nakon zaražavanja korona virusa.

Iz Sjenice je 13 umrlih, od kojih 12 od COVID-19, dok je kod svih sedam žrtava iz Tutina ta bolest bila direktni uzrok smrti.

U ove podatke nisu ubrojani žitelji Novog Pazara, Sjenice i Tutina koji su umrli u drugih zdravstvenim ustanovama, kući ili im pre smrti nije potvrdjeno prisustvo virusa u organizmu.

Počela najavljena izgradnja KOVID-bolnice u Kruševcu

U Kruševcu je počela izgradnja KOVID-bolnice s 500 ležajeva, za koju je lokaciju obezbedila Vojska Srbije.

Grad Kruševac u okviru Vojnog kompleksa “Rasina” pomaže pri rušenju objekata, na čijem mestu će biti ta bolnica, navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.

Gradilište je danas posetio ministar odbrane Aleksandar Vulin i rekao da se bolnica gradi “po naređenju vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića”, da će biti izgrađena u “najkraćem mogućem roku”, a da će posle epidemije moći da bude upotrebljena i za druge svrhe.

SZO: Ponovo oboren rekord po broju novoobolelih u jednom danu…

U svetu je u protekla 24 sata registrovano 284.196 novih slučajeva koronavirusa, što je najviše u jednom danu od početka pandemije, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Najviše zaraženih u jednom danu do sada je registrovano 18. jula, kada je prijavljeno 259.848 novih slučajeva.

U proteklom danu širom sveta su od koronavirusa preminule 9.753 osobe, što nije rekordan broj, jer je 30. aprila prijavljeno 9.797 umrlih.

Najveće svetsko žarište i dalje je Severna i Južna Amerika, gde je u poslednih 24 sata bilo 173.187 zaraženih. U Evropi su prijavljena 22.522 nova slučaja, a najmanje ih je, 16.962, bilo u Africi.

U Severnoj i Južnoj Americi je bilo i najviše žrtava – 7.663, u Evropi je prijavljen 451 umrli, a u Africi 212.