(INFOGRAFIKA) Novi epidemiološki podaci za Srbiju, “ovo će padati naredne tri i po nedelje”, odnos provedenog vremena i infektivnosti virusa…

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 časa u Srbiji je testirano 11. 521 osoba što je najviše do sada , njih bilo je 426 pozitivno na koronavirus, a preminulo je osam osoba, saopštio je ministar Zlatibor Lončar no je na konferenciji kriznog štaba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, u bolnicama širom Srbije je na respiratorima 205 pacijenata.

Hospitalizovana su 4. 619 pacijenta.

“Današnji rezultati nisu za paniku. Dobra je vest da je manje mrtvih. Danas je najveći broj testiranih osoba”, rekao je ministar Zlatibor Lončar.

“Ono što je bitno, procentualno je niži broj zaraženih u odnosu na testirane”, dodao je Lončar.

“IMAMO EKSPLOZIVNO PROKUŽAVANJE SADA…”

“Situacija u Beogradu jeste bolja. Ako postoji nesto što je koherentno to su podaci koje dobijamo iz kovid ambulanti. Koliko ima respiratornih bolesti, pregleda, sumnji, sve te linije su koherentne i pokazuju postepen pad. Sumnjivih na kovid je pre 13. jula bilo preko 900, pa je taj broj posle 13. jula počeo da se smanjuje i bilo je između 750 – 850 sve do 18. jula. Sada 18. i 19. jul taj broj je ispod 600. To jasno ukazuje da su ove mere koje se primenjuju deluju” rekao je epidemiolog dr Predrag Kon.

On je gostujući u jutarnjem programu TV Pink rekao da imamo iskustvo opuštanja koje ne bi smelo da nam se ponovi.

“Ovo će da se spušta dalje, mislim da ćemo se za tri i po nedelja vratiti na period koji smo imali pre”, istakao je dr Kon.

“Da bi stala epidemija postoji samo jedan jedini način a to je kolektivni imunitet. Dobija se ili zaražavanjem, najbolje takozvanim tihim prokužavanjem koji daje blage slike bolesti, a sada imamo eksplozivno prokužavanje. Vakcinalni kolektivni imunitet, koji dobro poznajemo, bolesti kojima se štitimo vakcinom, vratile bi se ako bi prestali sa vakcinacijom, vakcinacija je za mene kolektivni imunitet “,rekao je dr Kon i dodao „ili biramo vakcinu ili zaražavanje, a dok vakcina ne dođe moramo da preduzimamo nefarmaceutske mere – distanciranje, pranje ruku, higijenu, smanjene kontakte”.

On se osvrnuo i na prenošenje virusa putem vazduha.

“Sve više ima posrednih dokaza da se i aerogeno prenosi što ima svog značaja. Da bi se preneo, treba da bude infektivna doza dovoljna u vazduhu. To je bio slučaj u zdravstvenim ustanovama kod virusa SARS1 , ovoga puta imamo jasno diferencirana mesta gde je dolazilo do super prenosenja. Najčešće i najviše se pominju proslave matura i razna slavlja, pevanje, sve su to situacije kada se više izbacuju svi mikroorganizmi”, objasnio je dr Kon.

“Istraživanja su u početku prikazivala da je zaražavanje mlađe populacije i trudnica retkost. Ova tri slučaja pokazuju da je to infektivni ili mikroorganizam koji ne bira uztast, ali je različit u ispoljavanju bolesti. Procenti teških slučajeva su manji kod mlađih, pa je tako bilo i kod trudnica. Za grip se zna da su trudnice posebno veliki faktor rizika”, naglasio je dr Kon.

On je dodao i da “sa pripremom i dolaskom vakcine sve će biti stavljeno na tas, da se vidi ko je u najvećem riziku. Kako će se to raditi ne znamo još tačno, svi misle da je najbolje da to bude preporučena vakcinacija”.

ODNOS PROVEDENOG VREMENA SA ZARAŽENIM I INFEKTIVNOSTI VIRUSA

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović je govorio na današnjoj konferenciji kriznog štabao infektivnosti virusa.

“Količina virusa zavisi od poštovanja mera i vremena izlaganja. I nije svejedno da li ste sa nekim proveli pola sata, dva sata ili celo veče i da li ste se izljubili, izgrlili, iščestitali. Zavisi i od izvora infekcije da li je sa izraženim ili neizraženim simptomima. U ovakvoj situaciji kada imamo veliki broj zaraženih mi treba da se ponašamo kao da je svako zarazan. Epidemiološke studije o tome će se raditi kada epidemiolozi budu imali vremena za to”, naglasio je Stevanović.

Dr Goran Stevanović rekao je da ti kontakti zavise i od toga kakva je klinička slika zaraženog i teško je da se proceni ko je infektivniji i naglasio da bi svi trebalo da poštuju mere zaštite.

“Mi smo razgovarali o metodama praćenja kontakata sa kovid pozitivnim osobama. Kontaktom se smatra boravak duži od 15 minuta sa zaraženom osobom bez maske.Prema tome, što se tiče kontakata biće doneta stručna odluka sa instrukcijom koja je u primeni. Jedini problem je da je transmisija toliko velika da se ne može pratiti, istraživanje i praćenje u porodici je od velikog značaja”, rekla je dr Verica Jovanović, direktorka Instituta “Batut”.

“NE MOŽEMO OČEKIVATI DA BROJ INFICIRANIH BUDE NULA…”

Kada je reč o polasku u škole i na fakultete dr Verica Jovanović rekla je da se radi na planovima o radu tih ustanova na jesen.

“Radi se na planovima koji su od velikog značaja i koje se tiču preventivnih mera za period koji je pred nama, tu spadaju i škole, fakulteti, odnosno svuda gde će se okupljati određene grupe. Virus će biti među nama, radimo na tome da se broj inficiranih iz dana u dan smanji. Kada dođemo do brojeva koji su jako mali, bliski jednocifrenim brojkama, onda ćemo primenjivati mere o kojima sada razmatramo”, rekla je Jovanovićeva.

“Mi ne možemo očekivati da taj broj bude nula”, rekla je dr Verica Jovanović direktorka Instituta “Batut” i podsetila na epidemiju morbila i koliko je to trajalo.

“Pošto je u pitanju pandemija, neophodno je da očekujemo 28 dana zaredom sa nula pacijenata, ali to ne možemo da očekujemo”, zaključila je onda govoreći o otvaranju škola.