U Republici Srbiji je do 15 časova 11. avgusta registrovano ukupno 28.497 zaraženih koronavirusom.

U poslednja 24 sata na korona virus je testirano 8.086 osoba, od čega je njih 235 bilo pozitivno.

Prema poslednjim zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, na respiratorima se u bolnicama širom Srbije nalazi 91 pacijent, što je najmanji broj još od 5. jula (81).

Potvrđeno je da je od poslednjeg preseka preminulo još šest ljudi zaraženih koronavirusom.

U Srbiji je trenutno 8.799 aktivnih slučajeva koronavirusa.

KAKO ĆE IZGLEDATI POVRATAK U ŠKOLE

Ministar prosvete Mladen Šarčević obratio se javnosti na redovnoj konferenciji Kriznog štaba za suzbijanje širenja koronavirusa.

“Već mesec dana pokušavamo da kažemo koji su sve vidovi ostvarivanje nastave, a svi ti modeli zavise od zdravstvenog stanja nacije”, rekao je ministar Šarčević.

Rekao je da je model koji je trenutno u opticaju zasnovan na pretpostavci da neće biti vanrednog stanja.

“Oko 22 odsto roditelja dece do 12 godina nema mogućnost da ostavi decu kod kuće zato bi mlađi osnovci trebalo da krenu na nastavu”, rekao je ministar.

Istakao je da je neophodno da se smanji broj učenika.

“Četiri kvadratna metra po osobi jesu komotna kvadratura. Ali ćemo ipak morati da podelimo odeljenja. U Srbiji postoje razne regije sa različitim prosečnim brojem učenika po odeljenju. Moraćemo da iskoristimo i veće prostorije, poput sala i trpezarija, kao radni prostor…”

Objasnio je i da su radne liste usmerile podelu rada – fond časova mora da bude po zakonu.

“Časovi će trajati 30 minuta, biće odmori od 5 minuta i 15 minuta. Kada prva polovina odeljenja završi svoju nastavu, pravi se pauza 20 minuta, a onda ulazi druga grupa…”

U poslepodnevnim satima, u školu će ići viši razredi osnovne škole.

“Ići će se na kombinovani model – jedan dan se ide u školu, drugi dan se nastava pohađa onlajn. Ona deca koja dolaze iz porodica gde je bilo zaraženih ili preminulih, moći će da pohađaju nastavu od kuće, ako se roditelji za to opredele tokom septembra”, rekao je ministar.

Istakao je da će o fakultetima odluka biti doneta sledeće nedelje.

“U aktivnoj smo komunikaciji i raspravljamo koji bi model bio najbolji. Ono što se često postavlja kao važno pitanje jesu studentski domovi. A ja smatram da su u domovima najbolji i najodgovorniji studenti koji su teškom mukom došli do tog mesta u domu i da su oni revnosni i da tako poštuju mere. Veći su problem oni studenti koji žive u svojim domovima i studiraju…”, rekao je Šarčević.

Vratio se na početak epidemije koronavirusa.

“U tom trenutku imali smo preporuke da deca nastave da idu u školu. Međutim, roditelji su ih ostavljali kod kuće. A ako su roditelji najbolji prijatelji svojoj deci, pa nisu im valjda direktori, profesori i doktori bolji…”

KAKVA ĆE BITI PROCEDURA AKO DECA OSETE SIMPTOME DOK SU U ŠKOLI?

Zamenica Instituta Batut doktorka Darija Kisić Tepavčević govorila je na redovnoj konferenciji za štampu o epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

Ona je iznela kakva je epidemiološka situacija u Srbiji, a posle dužeg vremena objavljeni su i broj aktivnih slučajeva i broj izlečenih.

“U Srbiji je u ovom trenutku 8.799 aktivnih slučajeva…”, rekla je ona.

Istakla je da Srbija pregovara sa gotovo svim zemljama koje su u završnoj fazi ispitivanja vakcine.

“Najčešće ponavljana rečenica je da osim higijenski ispravne vode za piće, nije mera nije dala toliki doprinos čovečanstvu kao vakcinacija. Sada smo svedoci šta se događa kada vakcine nema. Ipak, mora svima da nam bude jasno da proizvodnja vakcine ima jasno definisane faze i postupke koji su strogo kontrolisani. Prioritet jeste bezednost i efektivnost”, rekla je dr Kisić Tepavčević.

Objasnila je da u Srbiji postoje definisani svi kriterijumi i da svaka vakcina koja uđe u našu zemlju, prolazi kroz ispitivanje tih kriterijuma, “bez obzira na dobijene sertifikate u zemljama proizvodnje”.

Ona je takođe govorila o povratku učenika u škole.

“Biće sasvim dovoljne pamučne maske koje se peru i peglaju i roditelji će biti u obavezi da te maske deci obezbede. Ako deca imaju neke simptome, roditelji ne bi trebalo da ih šalju u školu. U slučaju da neke od simptoma koronavirusa osete u školi, biće upućeni u sobu za izolaciju, a zatim će biti pozvani roditelji ili lekari…”, objasnila je doktorka Kisić Tepavčević.

O FAKULTETIMA SLEDEĆE NEDELJE…

Ministar Mladen Šarčević na konferenciji za štampu izneo je kako će izgledati povratak učenika u osnovne i srednje škole, ali o fakultetima odluka nije doneta.

Istakao je da će o fakultetima biti reči sledeće nedelje.

“U aktivnoj smo komunikaciji i raspravljamo koji bi model bio najbolji. Ono što se često postavlja kao važno pitanje jesu studentski domovi. A ja smatram da su u domovima najbolji i najodgovorniji studenti koji su teškom mukom došli do tog mesta u domu i da su oni revnosni i da tako poštuju mere. Veći su problem oni studenti koji žive u svojim domovima i studiraju…”, rekao je Šarčević.

Vratio se na početak epidemije koronavirusa.

“U tom trenutku imali smo preporuke da deca nastave da idu u školu. Međutim, roditelji su ih ostavljali kod kuće. A ako su roditelji najbolji prijatelji svojoj deci, pa nisu im valjda direktori, profesori i doktori bolji…”

DR KON KRITIKUJE ČINJENICU DA SE NE SANKCIONIŠU ONI KOJI NE NOSE MASKE

Epidemiolog doktor Predrag Kon na redovnoj konferenciji za štampu objasnio je detaljno kako će izgledati santirana procedura za učenike.

“Preporučujemo da se nosi maska neprekidno”, rekao je doktor Predrag Kon i dodao da tokom slušanja časa, s obzirom na distancu koja će biti obezbeđena, “neće morati da nose masku ako imaju problem sa koncentracijom i praćenjem”.

Tokom odgovaranja će deca biti u obavezi da nose masku.

“Postoji čitav niz mera. Čišćenje između grupa, za tih 20 minuta podrazumeva pranje, dezinfekciju površina”, rekao je doktor Kon.

Istakao je da tokom nastave fizičkog vaspitanja u opticaju ne mogu biti kolektivni sportovi.

Objasnio je i da pevanje povećava rizik.

Na pitanje kako će biti sankcionisana deca koja ne nose maske, dr Kon je rekao da sigurno u škole neće biti poslate inspekcije, ali da bi trebalo da budu sankcionisani svi odrasli koji ne nose maske.

“Ne postoji opravdanje za tako nešto. Mislim da nešto što je propisano kao obavezno mora da se poštuje. Da, vrlo sam kritičan prema tome što nije pronađen način da se sankcionišu oni koji to ne poštuju”, rekao je dr Kon.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.