U Republici Srbiji je do 15 časova 15. septembra registrovano ukupno 32.511 slučajeva koronavirusa.

Od poslednjeg preseka testirano je ukupno 7.709 pacijenata koji su ispunjavali kriterijume za testiranje, od čega je njih 74 bilo pozitivno na koronavirus.

Na respiratoru se nalazi 28 pacijenata.

Potvrđeno je da je od poslednje preseka preminulo dvoje zaraženih.

Procenat pozitivnosti danas iznosi 0,95 odsto.

Šta znamo o prvom slučaju prenošenja virusa u školi: “Imamo spreman scenario, ovako se postupa…”

Ministarstvo prosvete je potvrdilo da je dvoje učenika iz iste grupe u beogradskoj Osnovnoj školi “20. oktobar” pozitivno na koronavirus, pošto je epidemiolog Predrag Kon jutros obznanio da je došlo do prvog prenošenja virusa između dece u jednoj osnovnoj školi u Beogradu.

To je moralo da se desi pre ili kasnije, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

“Stojim iza toga da su izvanredan posao odradili i Ministarstvo prosvete i naši epidemiolozi. Jedino ako ne poštujete mere možete da dođete u situaciju da se virus prenosi. Ne možete da krivite decu da oni nisu poštovali mere, odgovorni su oni koji su trebali da sprovode mere”, rekao je Lončar.

Ministar je naglasio da “imamo spreman scenario kako se postupa u takvim situacijama”.

A scenario je ovakav: učenici iz te grupe u kojoj je registrovano prenošenje virusa, nastaviće da prate nastavu onlajn.

Direktor Osnovne škole “20. oktobar”, Branislav Nedeljković, rekao je da su i pre i posle tog otkrića prenošenja virusa u školi preduzete sve zaštitne mere, u skladu s uputstvom i preporukama Kriznog štaba Vlade Srbije, da je Zavod za biocide izvršio dodatnu dezinfekciju prostorija škole i da su o svemu su obaveštene sve nadležne institucije.

Nedeljković je rekao da je jedan učenik u ponedeljak, 7. septembra, po povratku iz škole imao temperaturu od 37,6 stepeni, a roditelji su ga sutradan odveli na pregled.

“Ne možete da krivite decu da oni nisu poštovali mere, odgovorni su oni koji je trebalo da ih sprovode…”: Lončar o virusu u školi

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da postoje razrađeni scenariji kako se postupa ukoliko dođe do prenošenja virusa korona između đaka, što se desilo u jednoj osnovnoj školi na Novom Beogradu., prenosi Blic.

On je rekao da je to “moralo da se desi pre ili kasnije” i da jedino što daje rezultat je poštovanje mera prevencije.

“Stojim iza toga da su izvanredan posao odradili i Ministarstvo prosvete i naši epidemiolozi. Jedino ako ne poštujete mere možete da dođete u situaciju da se virus prenosi. Ne možete da krivite decu da oni nisu poštovali mere, odgovorni su oni koji su trebali da sprovode mere”, rekao je Lončar novinarima u Beogradu.

On je još jednom apelovao na sve da se poštuju mere prevencije – nošenje maski, razmak između dve osobe, pranje ruku.

“Imamo spreman scenario kako se postupa u takvim situacijama, odradiće se sve što je neophodno, moramo da nastavimo dalje. Bitno je da nam deca što duže idu u školu”, naveo je on.

Napominje da je škola važna zbog razvoja svakog deteta, ali i zbog njihove socijalizacije i da nije isto da li se radi onlajn ili uživo.

“Vidite koliko deca nisu išla u školu. To će ostaviti posledice, a oni su naša budućnost”, zaključio je on.

Kineska vakcina mogla bi da bude spremna u novembru?

(Beta-AFP) – Vakcina za korona virus mogla bi da bude spremna za širu javnost u Kini u novembru, rekla je jedna visoka zvaničnica u trenutku kada se vodi trka medju laboratorijama širom sveta oko izrade vakcine. 

“Sadašnji napredak je vrlo zadovoljavaljući” rekla je za nacionalnu televiziju CCTV epidemiologinja Vu Gudžen, zvaničnica kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, tela kineskog Minsitarstva zdravlja.

U intervjuu objavljenom sinoć Vu je rekla da bi potencijalna vakcina mogla da bude raspoloživa oko novembra ili decembra. U Kini je u toku izrada više vakcina ali ona nije navela o kojoj je reč.

Jedna potencijalna kineska vakcina, koju razvija laboratorija CanSino Bio u saradnji sa vojnim naučnicima deo je projekata koji su najviše odmakli.

Drugi kineski proizvođači su takodje u odmaklim fazama razvoja vakcine, kao što su kompanije Sinovak i Sinofarm. One su u Pekingu prvi put predstavile svoje doze protiv Kovida-19 prošle nedelje.

Te dve farmaceutske kuće se nadaju da će dobiti zeleno svetlo za izlazak u prodaju pre kraja 2020. 

Devet kandidata za vakcinu trenutno su u fazi tri ispitivanja u svetu. Radi se o poslednjoj fazi probe na ljudima pre mogućeg izlaska na tržište. 

Jednu od vakcina koja najviše obećava na svetskom nivou izra

Komentar(1)

  1. ZEC
    17. septembra 2020. 05:39

    Ne možete kriviti decu ali možete Vučića koji je forsirao izbore u jeku pandemuje I evo rezultata, VEĆ 3 MESECA NE MOŽEMO STABILIZOVATI SITUACIJU, što se Kineza tiče od njh je I krenuo virus I njima odgovara DA SE MALO PROREDE a to će sada nastaviti I vakcinacijom, kao I Rusi, ljudi oni sede jedan drugom na glavu BEŽITE DALJE OD NJIH .

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.