(INFOGRAFIKA) Kriva ponovo raste: Procenat pozitivnosti danas najveći još od 3. januara

0
Foto: Profimedia

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je za 24 sata od posledica kovid-19 preminulo 16 osoba. Potvrđeno je novih 2.518 slučajeva zaraze koronavirusom, a na respiratorima je 151 pacijent.

Stručnjaci upozoravaju da se epidemiološka situacija u zemlji pogoršava i da je još rano za popuštanje mera. Štaviše, kako je danas izjavio dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zaraze kovid-19, moguće je i pooštravanje epidemioloških mera u pojedinim gradovima, pre svega u Beogradu.

Kako je istakao, strože mere, ako bdu uvedene, posebno će se odnositi na rad ugostiteljskih objekata.

Jedan od pokazatelja da je došlo do pogoršanja epidemiološkog stanja u zemlji je i činjenica da procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 24,52 odsto, što je najviše još od 3. januara.

Ujedno ovo je treći najveći procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih u 2021. godini. U Srbiji je samo drugog i trećeg dana nove godine prijavljen veći procenat pozitivnosti – 2. januara (26,20 odsto) i 3. januara (25,96 odsto).

Nakon Božića, dolazi do blagog i postepenog pada broja zaraženih kada je reč o ovom parametru, sve do najnižih 15,46 odsto početkom drugog meseca (4. februar).

Već tri dana kasnije, zabeležen je nagli skok na 20,35 odsto, a zatim je usledio novi postepeni pad. Međutim, 15. februara je procenat pozitivnosti ponovo skočio i iznosio 23,98 odsto.