(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Zabrinjava broj pacijenata na respiratoru, Krizni štab zasedao – bez novih mera, “ne možemo još dugo ovako…”

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 19.826 osoba, njih 6.534 je pozitivno.

Potvrđeno je da je 55 osoba preminulo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut” na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 319 pacijenta, najviše do sada od početka epidemije.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 32,95 odsto.

Kada je reč o gradovima, u Beogradu je registrovano 1.561 novozaraženih. Slede Novi Sad, u kojem je zabeleženo 461 kovid pozitivnih u poslednja 24 sata, Kragujevac sa 267, Niš sa 225, prenosi Blic.

Kraljevo je zabeležilo 219 novozaraženih, Pančevo – 151, Subotica – 113, Čačak – 104, Šabac i Zrenjanin – 103, Valjevo i Vranje – 102, Užice – 95, Sremska Mitrovica – 88, Smederevo – 86, Bačka Palanka – 70…

Krizni štab – ništa novo

Krizni štab je završio zasedanje, a prema prvim informacijama koje prenose mediji – ništa novo se nije dogodilo i ništa novo nije odlučeno.

Na današnjoj sednici nije doneta odluka o novim merama, saznaje RTS.

Nove mere su i dalje u razmatranju, a postojeće će ostati na snazi do 15. decembra.

Ovo je samo jedan u nizu sastanaka Kriznog štaba nakon kojih nismo saznali o čemu se radi i koji nije doneo nikakve nove mere.

“Često ništa ne možemo da uradimo, apelujem na mlade i neodgovorne da imaju milosti i poštuju mere…”

Pukovnik dr Ivo Udovičić iz VMC Karaburma je rekao na konferenciji za medije Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa da od koronavirusa “umiru i mladi i stari”, a da se “scene iz bolnica se teško mogu opisati”,

“U poslednjih desetak dana imamo veći broj obolelih, i prema tome se postavlja i zdravstveni sistem. Često ništa ne možemo da uradimo”, upozorio je dr Udovičić.

On je istakao da je ovaj virus toliko opasan, da “ni španska groznica nije ovako izgledala”.

“Mere koje se preduzimaju su iznuđene. Mi smo davno govorili – distanca i maska, to je najefikasnije. Pozivam mlade i neodgovorne da imaju milosti. Kad neko iz porodice legne u bolnicu, svi mole, kukaju, vap, a tada im niko ne može pomoći. Apelujem na mlade da poštuju mere i da ne dovedu sebe u situaciju da imaju odgovornost za smrt nekog svog najbližeg”, dodao je dr Udovičić.

Dr Gojković o slavama i praznicima: “Nije realno da sada slavimo, u najvećem smo piku epidemije…”

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je rekao na konferenciji za medije Kriznog štaba da se analiziraju brojke novozaraženih, i da mere u poslednje dve tri nedelje daju određeni rezultat, a to je da nema mnogo većeg broja novozaraženih.

On je dodao je da smo se ustalili u brojkama koje su izuzetno velike i da se nalazimo u samom vrhu epidemije.

“Ne želim da širim ni pesimizam ni optimizam. Nemamo frapantan broj novozaraženih. Ipak, nalazimo se u samom piku, samom vrhu epidemije. Uspeli smo da stabilizujemo krivu…”

Istakao je slavlja koja su pred nama i očekivani povrata jednog dela građana iz inostranstva za praznike. Gojković je rekao da je Krizni štab razgovarao o građanima koji žele da uđu Srbiju.

“Sigurno da će postojati određeni vid uslova u vidu određenih epidemioloških mera, ne samo za građane Srbije. Da donesete te odluke morate imati relevantne brojke i činjenice. Za ponedeljak je zakazana sednica Kriznog štaba i biće doneta odluka za ograničenja, za uslove za ulazak u Srbiju.”, rekao je Gojković.

Rekao je i da će se trenutne mere nastaviti do 15. decembra i da će nakon toga uslediti novi set mera.

Dodao je da “zdravstveni sektor Srbije krvari…”

Dr Gojković je rekao da razume želju svih da žive normalnim životom, ali da smo u najvećem piku epidemije, i da nije realno da će moći da se desi čudo pred Novu godinu i da nema nikoga u bolnicama. Poručio je da će država sve uraditi da zaštiti zdravstveni sektor i građane.

“Lekari su na respiratorima. Ne možemo još dugo ovako da izdržimo…”: Apel doktorke sa Infektivne klinike

Zamenica direktora Infektivne klinike Ivana Milošević je izjavila, nakon sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica, da broj pregleda u toj ustanovi danima prelazi 400.

“Iako smo apelovali da se bolesnici prvo javljaju u nadležne kovid ambulante, veliki broj i dalje dolazi direktno u Infektivnu kliniku. Onog trena kad se mesto oslobodi, istog momenta se prima novi bolesnik”, rekla je ona, prenosi N1.

Milošević je dodala da više nisu u situaciji da primaju pacijente koji ne zahtevaju kiseonik i oni se upućuju na kućno lečenje.

“Da li je važnije da se ode na skijanje, na doček Nove godine ili da ostanemo zdravi? Početkom jeseni bilo je ‘poznajemo nekoga ko se razboleo’, sad sam sigurna da mnogi od nas poznaju porodicu u kojoj je neko preminuo zbog korone”, rekla  je ona.

Zamenica direktora Infektivne klinike je rekla da se brine za kolege.

“Lekari su na respiratorima. Molim vas nemojte se izlagati virusu, poštujte mere. Ne možemo još dugo ovako da izdržimo”, zaključila je Milošević.

Dr Kon: Sastanak Kriznog štaba ništa neće promeniti

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je da nije realno planirati doček Nove godine i očekivati da će taj praznik proći bez mera za suzbijanje epidemije koronavirusa.

On je za Radio televiziju Srbije (RTS) rekao da će današnji sastanak Kriznog štaba za suzbijanje epidemije “neće ništa da promeni” jer su kako je rekao, sve mere već na snazi, samo moraju da se poštuju, ali i da se strogo kontroliše i sankcioniše kršenje tih mera. 

“Mere već postoje, sve zavisi od ukupnog ponašanja. Mere koje sad važe su na granici najrigoroznijih, ostaju samo vanredno stanje i policijski čas. Zato bi najpametnije bilo da svako u svom domaćinstvu proslavi slavu i posle se pripremi za Novu godinu i Božić tako da nigde ne mora da se kontroliše i kažnjava”, rekao je član Kriznog štaba. 

Naveo je da je medicinski deo štaba već dao predlog koji podrazumeva PCR test za ulazak u Srbiju i karantin za one koji ulaze u zemlju, a nemaju taj test. 

“Biće govora i o produženju mera, a ako su one na snazi u vreme Nove godine, onda je jasno da nikom neće pasti napamet da organizuje doček”, rekao je Kon i dodao da onaj ko organizuje žurku u situaciji medicinske katastrofe “ozbiljno krši zakon”.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500