(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Više od hiljadu i po novozaraženih, od utorka “drugi krug” vakcinacije, “očekujemo mnogo više vakcina…”

0
Foto: Profimedia

Prema najnovijem preseku koji je objavljen danas, u poslednjih 24 sata u Srbiji je registrovano još 1.529 novoazaraženih koronavirusom. Nažalost, preminulo je 14 osoba.

Trenutno je hospitalizovano 3.877 osoba, a na respiratoru se nalazi 135 pacijenata.

Prema poslednjem preseku testirano je 7.510 osoba. Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 20,35 odsto.

Od utorka je najavljen “drugi krug” vakcinacije, a danas je najavljeno da će se od sredine nedelje nastaviti sa masovnom imunizacijom kada j reč o novom koronavirusu.

Do sada je u Srbiji vakcinisano oko 544 hiljada osoba.

TREĆINA ZARAŽENIH U BEOGRADU

Od 1.529 novih slučajeva koronavirusa, koliko je u Srbiji potvrđeno u poslednja 24 sata, 548 ih je registrovano u Beogradu, što je trećina ukupnog broja.

U ostalim gradovima i opštinama zabeleženo je manje od po 70 novoobolelih.

Na drugom mestu po broju novih slučajeva je Kragujevac sa 68, a na trećem Vranje sa 67.

Slede Niš sa 62, Kruševac sa 42, Zaječar i Kraljevo sa po 34 i Užice sa 33 novozaražena.

U Smederevu je otkriveno 25 novih infekcija, u Novom Sadu 25, Subotici 23, a u Valjevu 20.

“MNOGO VIŠE VAKCINA”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će od sredine naredne nedelje biti nastavljena masovna vakcinacija gradjana portiv korona virusa i da će od “srede, četvrtka” Srbija imati “mnogo više vakcina”.

“Verujem da za dva dana kreće snažna revakcinacija, važno je da ljudi znaju da će im ozbiljna zaštita biti pružena tek posle revakcinacije i kad prodje još par dana ali ćemo od srede, četvrtka krenuti u dalju masovnu vakcinaciju. To je najvažnije za naše ljude, šta će biti s njihovim zdravljem i kakvi su nam planovi za budućnost”, kazao je Vučić.

U Pančevu gde je prisustvovao prikazu sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije (VS), Vučić je rekao da je ponosan što Srbija ima “bolji informacioni sistem” od SAD kad je u pitanju vakcinacija.

“Oni su to platili 44 miliona dolara, mi nismo. Ponosan sam što imamo jedan od najboljih informacionih sistema na svetu, ponosan sam i na naše lekare, medicinske sestre koji nas i leče od korone i daju vakcine”, kazao je Vučić.

U VOJVODINI 249 NOVIH SLUČAJEVA

 Tokom prethodnog dana u Vojvodini je registrovano 249 novih slučajeva zaraze virusom korona, a najveći broj je registrovan u Novom Sadu – 67, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Taj institut je epidemiološku situaciju u Vojvodini ocenio kao vanrednu, sa stabilizacijom trenda obolevanja na visokim nivoima.

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u Vojvodini je 5.383, navedeno je u saopštenju.

Institut je apelovao na gradjane da se pridržavaju propisanih epidemioloških mera, kao i da se vakcinišu.

POMOĆ IZ SLOVAČKE

Ginekološko-akušerska klinika u Beogradu dobila je danas 5.000 zaštitnih mantila, 247 paketa sa sredstvima za higijenu, 15.000 PCR testova i pet baterijskih akumulatora kao pomoć Srbiji od Slovačke.

Reč je o donaciji koja se ostvaruje kroz Mehanizam civilne zaštite Evropske unije (EUCPM), i jedan od elemenata tog Mehanizma – rescEU, a Evropska unija platila je i deo troška transporta ove opreme.

Primopredaji donacije prisustvovao je slovački ministar spoljnih poslova Ivan Korčok.

Kako je navedeno u saopštenju, pomoć Srbiji ponudila je i Nemačka, te se očekuje i donacija od 45.000 litara sredstva za dezinfekciju ruku, kao i 970 litara sredstva za dezinfekciju površina.

Istovremeno, rescEU mobiliše još sredstava kako bi odgovorila na zahtev Srbije za pomoć, a sledećih 600 000 FFP2 maski i 650 000 pari rukavica biće isporučeno u Srbiju, najverovatnije iz zaliha, koje su smeštene u Grčkoj.

Kroz Mehanizam civilne zaštite Francuska je krajem decembra donirala Srbiji pet generatora od po 10 litara, pet ekstraktora kiseonika, pet protočnih ventila, pet kiseoničnih nosnih kanila, 200 maski sa visokom koncentracijom kiseonika, kao i 200 maski sa niskom koncentracijom kiseonika.

Mehanizam civilne zaštite EU olakšava saradnju u reagovanju u vanrednim situacijama, a Srbija je postala član Mehanizma 2015. godine.

U VRANJU SE LEČI 107 PACIJENATA

U kovid ambulanti u Vranju u subotu je obavljen 181 pregled, od kojih je broj prvih pregleda 96. Uzorkovana je krv kod 133 pacijenta i sačinjena su 63 RTG pluća, preneo je RTS.

Urađena su 123 antigenska testa, od kojih su 74 pozitivna na koronavirus. Dijagnostikovana je bronhopneumonija kod deset pacijenata, saopštavaju iz gradskog Štaba za vanredne situacije.

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovano je 107 pacijenata. Od tog broja 95 je pozitivno na koronavirus.

KAKVA JE SAD SITUACIJA U NOVOM PAZARU?

Prema podacima koji su na današnji dan Štabu za vanredne situacije dostavili Regionalni kovid centar Novi Pazar, Dom zdravlja i ZZJNP stanje u subotu je bilo šest novih prijema, sa lečenja je otpušten jedan pacijent. Nije bilo transportovanih pacijenata.

Na respiratorima je šest osoba, na takozvanim “high-flow” uređajima tri pacijenta. Nije bilo preminulih. Ukupan broj predmeta u kovid ambulanti Doma zdravlja Novi Pazar je 64 (34 prva i 30 kontrolnih pregleda).

U ČAČKU 6 OSOBA U TEŠKOM STANJU

Na svim kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku hospitalizovano je 70 pacijenata, od kojih je šest u teškom stanju i jedan na respiratoru, rečeno je danas agenciji Beta u bolnici.

Za 24 časa na kovid odeljenja primljeno je pet pacijenata, a jedan je otpušten na kućno lečenje.

U prijemnoj ambulanti čačanske bolnice za 24 časa pregledano je 55 osoba sa simptomima korona virusa.