(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Više od 6.000 zaraženih, “pristalica sam uvođenja nekog vida kovid propusnica”, “ne znam kako da pobedimo koronu”

0
Andrey Deryabin / Alamy / Alamy / Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 6.051 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 19.482 građana.

Potvrđeno je da je preminulo 56 osoba.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se ukupno 278 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 31,05 odsto.

Gradonačelnik Beograda: “Pristalica sam uvođenja nekog vida kovid propusnica”

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da je pristalica uvođenja “nekog vida” kovid propusnica i dodao da podaci pokazuju da je broj preminulih među nevakcinisanima nemerljivo veći.

“Praktično smo sad u situaciji da moramo nekoga da nateramo da brine o svom zdravlju”, rekao je Radojičić, a preneo je Beoinfo.

Govoreći o lekarima koji su neodlučni oko vakcinacije, Radojičić je ocenio da te dileme najčešće imaju oni lekari koji ne prate medicinsku literaturu.

“Teško je shvatiti takve stavove, jer onda ispada da ne verujete u celokupan koncept medicine, koja je zasnovana na kliničkim studijama i eksperimentu. Pandemija ima svoju dinamiku, a na nju možemo da utičemo pre svega vakcinacijom”, dodao je on.

Radojičić je naveo da lekarima treba dati još više prostora da javno govore o padnemiji i da treba usmeriti pažnju na njihovu argumentaciju.

“Argumentacija i razgovor su najbitniji kako bi građani dobili najadekvatnije informacije, ne vidim drugi način. Čak ni žustre rasprave nisu dobre, naučna argumentacija je najvažnija, a sve drugo je kontraproduktivno”, istakao je on.

On je najavio da će biti nastavljeno organizovanje tribina za mlade o značaju vakcinacije, kakva je nedavno održana sa korisnicima Doma učenika srednjih škola “Milutin Milanković”.

Naveo je da se pokazalo da su deca znatiželjna ali da ima utisak da se kod mladih ukorenio stav da je danas moderno biti protiv vakcinacije, šta je potrebno hitno menjati.

Vučić o lekovima protiv koronavirusa, "diktatorskim" merama i "protivustavnom" uvođenju obavezne vakcinacije

Lekari su saglasni da se mora prekinuti lanac prenošenja zaraze i kruženja virusa u populaciji i da se to može postići samo vakcinacijom, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija prva u Evropi imati lekove protiv koronavirusa” i da je ugovor već potpisan.

Upitan o predlozima da se skrati radno vreme objekata, Vučić je odgovorio da bi u tom slučaju vlast bila napadana da je „diktatorska“. Ponovio je da zbog Ustava je ne može biti doneta odluka o obaveznoj vakciniji.

“Ne znam kako ćemo pobediti koronu. Ne možemo normalizaciju života po svaku cenu a bez vakcinacije i poštovanja mera…”

Kovid bolnica u Batajnici dnevno primi između 70 i 100 pacijenata, a na intenzivnoj nezi je 90 ljudi, rekala je pomoćnica direktora te zdravstvene ustanove Jelena Veličković.

Ona je rekla da je juče u kovid bolnici bilo 816 pacijenata, a da se kod mlađih osoba sve češće primećuje nagli razvoj kliničke slike uz odsustvo “banalnih simptoma” kovid-19, kao što je gubitak čula ukusa ili mirisa.

“Ne znam kako da pobedimo kovid, mnogi ne znaju, ali sam gotovo sigurna da ga nećemo pobediti ponašanjem kao da on ne postoji. Ne možemo normalizaciju života po svaku cenu postići tako što se nećemo vakcinisati, ili nećemo poštovati mere koje su na snazi već godinu dana”, dodala je Veličković.

U srpskim sredinama na KiM 28 novobolelih

U srpskim sredinama na KiM zabeleženo je 28 novih slučajeva infekcije koronavirusom među testirane 94 osobe, tako da je trenutno 159 aktivnih, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici, a preneo je RTS.

Od poslednjeg izveštavanja nema preminulih. Od izbijanja epidemije život je od kovida 19 izgubila 171 osoba.

Novoobolele osobe su iz Kosovske Mitrovice - 8, Zvečana - 5, Leposavića - 9, Gračanice i Kosovske Kamenice po dve i Zubinog Potoka i Gnjilana po jedna.

Ukupno obolelih u srpskim sredinama je 6.897.