(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Više od 6.000 zaraženih, “ne verujem u mere, već u vakcinaciju”, “treća doza posle pet meseci…”

0
Foto: Profimedia

Brojke

U poslednja 24 sata registrovano je 6.412 novih sluačjeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 19.752 građana.

Potvređno je da je preminula 51 osoba.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 253 pacijjenata.

Brnabić: “Ne verujem u mere, rekla sam to medicinskom delu Štaba…”

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je epidemiološka situacija “katastrofalna” i da je jedini izlaz vakcinacija, navodeći da će se Krizni štab za borbu protiv korone sastati iduće sedmice.

“Da uvedemo sada restriktivne mere smirilo bi se i imali bi ponovo katastrofalnu situaciju. Jedini način je vakcinacija i podrška čitavog našeg društva procesu vakcinacije. Država je svoj posao uradila na najbolji način”, rekla je Brnabić, posle svečanosti povodom konkurska za izgradnju novih objekata umetničkih fakulteta u Beogradu.

Ona je rekla da ne veruje u (restriktivne) mere i intervencionalizam države da se vakcinacija spovede.

“Ne verujem u mere, rekla sam to medicinskom delu Kriznog i ne slažemo se. Moja je odgovornost. Ja ne verujem u iste mere kao što su bile pre vakcine. Zašto onda imamo vakcine, zašto mi moramo da radimo nešto mimo sveta. Pokazale su nam neke druge države – kad vakcinišu 80 odsto populacije kako izgleda epidemiloška slika i da se vraćaju normalnom životu”, rekla je Brnabić, posle svečanosti povodom konkursa za izgradnju novih objekata umetničkih fakulteta u Beogradu.

Ona je navela da i dalje važe mere kao što je nošenje maski i fizička distanca i pozvala građane da se ponašaju odgovorno.

“Nemamo jednog inspektora po jednom stanovniku i to ne može da se iskontroliša ako svi, svaki pojedinac nije odgovoran. I nismo društvo maloumnih, ja odbijam da veruje da jesmo, a svi koji mi kažu da svaki dan treba da uvodimo restriktivne mere i da intervencionizam države treba da ide dotle da, valjda, idemo po kućama i kažemo ljudima nemojte da gurate prste u šteker da vas ne bi udarila struja, ja u to društvo i državu ne verujem”, rekla je Brnabić.

Kako je navela, “svi moramo da stanemo na loptu i pričamo šta je društvena odgovornost, šta je građanska solidarnost”.

“A mi šta radimo – ne verujemo u vakcine nego ćemo da se zatvaramo. Ne. Ja verujem u vakcine, mislim da je to jedini izlaz i mislim da svi treba da se vakcinišemo”, rekla je Brnabić.

“Studenti medicine rade s pacijentima, ne mogu da dozvolim neodgovornima da ih zaraze zato što žele da uče”: Danica Grujičić o uslovima pohađanja nastave na Medicinskom…

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije profesorka Danica Grujičić kaže da uprkos povećanom broju novih slučajeva zaraze koronavirusom oni nisu prestajali sa radom, da lečenje onkoloških pacijenata nije zapostavljeno i da se dnevno na Institutu ozrači oko 360 pacijenata.

Ona je navela da pacijenti koji su imali odluku konzilijuma da treba da se operišu nisu dugo čekali.

„Maltene ispostavilo se u jednom trenutku da se duže čeka na konzilijum nego što se čeka na operaciju. Tako da ćemo verovatno morati da uvedemo i popodnevne konzilijume. U svakom slučaju mi nismo prestajali da radimo, sa ova dva nova aparata koje smo dobili dnevno se ozrači oko 360 pacijenata. I dalje radimo u tri smene. Sad se čeka u nekom prihvatljivom terminu do tri nedelje. Terapija na x-nožu čeka se negde od dve do tri nedelje. Na hemoterapiju se čeka od mesec dana do pet nedelja, lekari sami procenjuju ko je hitan. Gama nož nema listu čekanja“, navodi Grujučić, a prenosi RTS.

Ističe da je problem što veliki broj pacijenata, skoro trećina dolazi u kolicima da počne lečenje.

„Bitno je da ljudi koji imaju zaista tegobe ne odlažu preglede“, navodi ona.

„Pozivam kolege koji su radioterapeuti, koji su u konzilijumu, a koji znaju protokole i koji su to pacijenti koji mogu da idu na gama nož da ih pošalju kod nas jer tu zaista nemamo listu čekanja. Onkološki pacijenti najveće žrtve pandemije kovid-19“, apelovala je ona.

Pozvala je sve žene koje su nešto napipale da dođu na Institut jer kako kaže, otkrivene na vreme, te bolesti mogu biti sprečene i izlečene.

„Molim vas, žene, ako ste nešto napipale dođite, bićete pregledane. Radimo na dva nova perfektna mamografa. Počelo je već da se radi. Obuka je išla zajedno sa radom na pacijentima“, apelovala je Grujičićeva.

Navodi da su se na Institutu prilagodili i naučili da žive sa kovidom-19.

„Prilagodili smo se i kada je u pitanju testiranje i kada je u pitanju pojava pacijenata koji vam dođe negativan, a posle dva dana je pozitivan, a jednostavno nije imao simptome. Mi sada ne raspuštamo cela odeljenja. Onima koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom odlaže se lečenje za jedno dve nedelje, kod kojih može naravno. Oni kojima treba hitna intervencija idu u Batajnicu gde mogu da budu kompletno operisani. Što se tiče hroničnih bolesnika i samih onkoloških pacijenata mi radimo kao i ranije“, ističe Grujučić.

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije i Sremska Kamenica nisu ušli u kovid sistem, kaže ona, jer misli da bi to bio krah zdravstvenog sistema.

„Međutim, ako se ovako nastavi i ako se nastavi neodgovorno ponašanje verovatno ćemo i mi morati da na neki način da se prilogođavamo“, ističe direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju.

Ističe da su sve bolnice i centri preopterećeni.

„Urgentni centar je izuzetno opterećen, neurohirurgija radi sa samo dve sale, Prva hirurška takođe sa prepolovljenim kadrom zato što jednostavno nema anestiologa, oni su uglavnom u Batajnici i u kovid bolnicama. Evo sad je i jedan naš anestetičar tamo“, navodi Grujučić.

Zamolila je sve one koji se do sad nisu vakcinisali da to učine.

Govoreći o studentima medicine i pohađanju nastave objašnjava da su im date četiri opcije.

„Da imaju potvrdu da su preležali kovid-19, ili da imaju antitela, ili da su PCR negativni ili da su vakcinisani“, navodi ona.

Ističe da ne smeju dozvoliti da neko od studenata zarazi pacijenta.

„Naš centar sveta je pacijent, ne mogu ja da dozvolim da neko ko je neodgovran uđe i zato što želi da uči zarazi pacijenta. Šta ćemo onda. Onda će nas tužiti familija bolesnika. Znači, mi smo se dogovorili da na jednog asistenta budu tri studenta, da na deset pacijenata na nekom odeljenju bude jedan student i da on ispuni jednu od četiri opcije koje su mu ponuđene“, objašnjava Grujučićeva .

"Vakcina spašava živote"

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević navela je da 80 odsto pacijenata obolelih od korone na intenzivnoj nezi čine nevakcinisani. 

“To je jasna poruka. Dešava se i da osobe koje su vakcinisane obole, međutim, po pravilu radi se o blažim formama bolesti, tako da dosadašnje iskustvo pokazuje da vakcina spašava živote”, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

"Treća doza posle pet meseci..."

Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler rekao je da su najveći problemi, što se tiče pogoršanja epidemijske situacije, ogromni skupovi – veselja, svadbe, sportski događaji, koncerti bez ikakve kontrole. Smatra da bi treća doza bila delotvornija ako se primi posle pet meseci.

“Apelujem na državu da vakcinacija bude omogućena nakon isteka pet meseci. Nije slučajno Izrael krenuo sa šest meseci, a onda spustio na pet meseci”, naveo je Šekler.