(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Više od 500 zaraženih i danas, Krizni štab preporučio vakcinaciju učenika starijih od 12 godina, “septembar je test…”

0
Foto: Profimedia

U Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 564 osobe od 10.521 testiranog uzoraka.

Od posledica zaraze preminula je 1 osoba. Na bolničkom lečenju nalazi se 609 pacijenata od kojih je 12 na respiratoru.

Podsetimo, u Srbiji je juče registrovano još 579 novozaraženih, a preminula su 3 pacijenta.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 5,36 odsto.

Krizni štab preporučio vakcinaciju učenika starijih od 12 godina

Krizni štab zauzeo je stav da se snažno preporuči vakcinacija učenika starijih od 12 godina, potvrdio je član tog tela Branislav Tiodorović.

Na pitanje da li je dopis Ministarstva obrazovanja školama koji je dospeo u javnost zasnovan na preporuci Kriznog štaba, Tiodorović je potvrdio da jeste, piše B92.net.

Tiodorović napominje da preporuku školama nije poslao Krizni štab, već Ministarstvo obrazovanja u saradnji sa Institutom Batutu.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon najavio je juče da je jedino logično rešenje za početak školske godine jeste odvajanje vakcinisanih od nevakcinisanih učenika starijih od 12 godina.

“Oni koji su primili vakcinu da idu na nastavu, a oni koji nisu da budu na onlajn nastavi”, rekao je on i dodao da “gotovo uopšte da nema vakcinisane dece starije od 12 godina, iako je to preporuka”.

Kon: Nevakcinisani ne mogu da neguju pacijente

Nema nikakve dileme da je stav celog zdravstva o potrebi vakcinacije potpuno jedinstven, dok protiv toga govore pojedinci, izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon i poručio da u narednom periodu moraju da budu razrešene dileme oko vakcina ili ćemo se svaki put saplitati prilikom uvođenja bilo koje nove vakcine.

On je, u serijalu razgovora Destinacija za FoNet, o aspektima i posledicama pandemije predočio da se pitanje nevakcinisanih zdravstvenih radnika ne može rešiti drugačije osim obaveznom vakcinacijom, jer nevakcinisani, zbog opasnosti od zaraze, ne mogu da neguju pacijente, preneo je N1.

Upitan da li to znači da bi nevakcinisani medicinski radnici trebalo da dobiju otkaz, on je odgovorio da ne može da ide tako daleko.

Napomenuo je, međutim, da je u SAD, kada je uvedena obavezna vakcinacija protiv gripa, vakcinisano 98 odsto zdravstvenih radnika, dok dva odsto nije.

“Tih dva odsto su otpušteni i na taj način je to razrešeno i više nije bilo takih problema“, objasnio je Kon i ukazao na činjenicu da u ovoj situaciji nevakcinisana osoba ne može da radi.

„Mogla je da radi dok nije bilo vakcine protiv koronavirusa i dok je trajao period vakcinacije, pa se pratilo koliko će biti zaštićenih”, obrazložio je on i to uporedio sa zabranom povratka u domove građanima Obrenovca posle poplava, dok nije završena asanacija terena.

“U Obrenovcu ste, dakle, imali zabranu javnog kretanja, jednog od najsnovnijih etičkih i moralnih principa koji su nesalomivi, a koji su tada morali da budu suspendovani, dok se ne uradi asancija terena. Isto je sada sa zdravstvenim radnicima koji ulaze da neguju bolesne i tu nema razlilke”, naglasio je Kon.