(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Više od 4.500 zaraženih, do danas vakcinisano više od 1,7 miliona građana, “novi slučajevi s dosta težom kliničkom slikom…”

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je evidentirano još 4.576 osoba zaraženih koronavirusom, a preminulo je još 20 osoba.

Testirano je 16.816 građana, a na respiratorima se nalazi 189 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 27,21 odsto.

Radovanović: “U Kriznom štabu se vodi rovovski, poziconi rat…”

Epidemiolog Zoran Radovanović je za N1 rekao da odlaganje sednice Kriznog štaba, kao i uvođenje “smešnih” mera za vikend koje nisu dale epidemiološke rezultate, jasno pokazuje da se unutar štaba pravi kompromis.

„U samom Kriznom štabu nesumnjivo se vodi rovovski, poziconi rat, ko će da preuzme odgovornost. Odgovornost i za zdravlje i za ekonomiju i šta je važnije, nažalost dok se oni prepucavaju, a tamo su izgleda pata karte, epidemiološka situacija se pogoršava. Zaista mora nešto da se preduzme, ali ova sitna kozmetika i odugovlačenje i mrcvarenje to što se epidemiologije tiče nema nikakvog značaja“, rekao je Radovanović, prenosi N1.

Do danas vakcinisano 1,7 miliona građana Srbije, počela vakcinacija i bez prethodne prijave

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je obavljeno ukupno 1.704.790 vakcinacija, a drugi dozu vakcine primilo je 623.424 građana.

Srbija je prva u regionu po broju vakcinisanih na milion stanovnika, ali i po broju drugih doza na milion stanovnika.

Prema ukupnom broju vakcinacija, Srbija je druga u regionu, posle Rumunije.

Кada je reč o broju vakcinacija na milion stanovnika, Srbija je na sedmom mestu u svetu – posle Izraela, Sejšela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije, SAD i Maldiva, a druga u Evropi, posle Velike Britanije.

Po broju onih koji su dobili drugu dozu vakcine na milion stanovnika, Srbija je prva u Evropi. U svetu je na šestom mestu, posle Izraela, Sejšela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i SAD.

Potvrđeno je i da je u određenim gradovima počela vakcinacija građana koji žele da prime vakcinu, a nisu se prethodno prijavili.

Na beogradskom aerodromu kod 20 Turaka otkriveni lažni PCR testovi

Na beogradskom aerodromu u nedelju i ponedeljak uhapšeno je 20 državljana Turske koji su hteli da se ukrcaju na svoje letove ka matičnoj zemlji sa falsifikovanim PCR testovima.

Oni su saslušani u Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu, a da li će im biti određen i pritvor biće poznato danas.

Кako prenose mediji, turski državljana su testove uradili na različitim lokacijama u Beogradu, regularno dajući bris i plaćajući punu cenu za strance od 18.000 dinara.

Rezultate testova su dobijali u različitim rokovima od pola sata do nekoliko sati, verujući da su oni pravi.

Međutim, prilikom kontrole na aerodromu, ispostavilo se da su testovi krivotvoreni.

Epidemiolog i član Кriznog štaba Predrag Кon rekao je da se epidemijska situacija pogoršava. Naglasio je da je medicinski deo Кriznog štaba davno zauzeo svoje pozicije i stav da na najmanje sedam dana treba uvesti mere kakve su važile za vikend.

Što se tiče sednice Кriznog štaba, čije se održavanje očekivalo danas, Кon je rekao da je ona odložena. “Odložen je Кrizni štab, to je istina. Zašto je odloženo, ja trenutno nemam odgovor”, napomenuo je Кon.

Epidemiolog i član Кriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da je neophodno još jedno skraćenje radnog vremena na nedelju dana i još jedan vikend bez kafića i restorana.

Vakcinacija i izbegavanje kontakata su jedino bitni, rekao je direktor Infektivne klinike Goran Stevanović, posle sastanka ministra Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica.

Izjavio je da će, s obzirom na to da je priliv pacijenata u bolnice veliki, biti angažovani dodatni kapaciteti u kovid-bolnicama – КBC “Dr Dragiša Mišović”, “Zemun” i VMC “Кaraburma”. Takođe, biće maksimalno angažovani i kapaciteti u kovid bolnici u Кruševcu, jer je Batajnica već dovoljno preopterećena.