(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Više od 4.300 zaraženih, novi plan imunizacije, “pritisak na bolnice i dalje ogroman…”

0
Foto: Profimedia

Brojke

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 18.233 osoba, od kojih je pozitivno 4.398.

Potvrđeno je da je preminulo 40 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u bolnicama širom zemlje se nalazi 271 pacijent.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 24,12 odsto.

Aleksandar Vučić primio Sinofarm vakcinu u Rudnoj Glavi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je vakcinu protiv koronavirusa kineskog proizvođača Sinofarm.

Vakcinu je primio tokom posete Rudnoj Glavi.

Ispred Zdravstvene stanice okupljeni su građani, od kojih će neki takođe danas biti vakcinisani.

“Svi su se oni spremili da mi se desi nešto kad se vaklcinišem”, našalio se predsednik na početku i upitao građane da li su se oni vakcinisali.

Na njihov odgovor da jesu, naveo je – “vi ste odgovorni”.

“Pritisak na bolnice i dalje ogroman…”

Blagi pad broja novozaraženih ne sme da nas zavara, jer je pritisak na bolnice i dalje ogroman.

Gostujuću u Beogradskoj hronici na RTS-u, virusolog Tanja Jovanović upozorila je da smo daleko od kolektivnog imuniteta i da bi ukoliko ga ne dostignemo, virus mogao toliko da se izmeni da bi trenutne vakcine postale neefikasne.

Ministar i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju s Rusijom Nenad Popović rekao je da je Institut “Torlak” potpisao Sporazum o transferu tehnologija sa Ruskim fondom direktnih investicija i ruskom farmaceutskom kompanijom “Generijum” o procedurama i tehnologijama neophodnim za proizvodnju ruske vakcine “sputnjik V” u Srbiji.

Prijava za vakcinu i preko Vibera

Vlada Srbije saopštila je da je od danas moguća prijava za vakcinaciju protiv koronavirusa i preko Vibera.

Kako je objavljeno na viber aplikaciji, to je moguće preko zvaničnog info servisa Vlade Srbije na Viberu koji je pokrenut danas.

Na toj aplikaciji građani mogu da se informišu o vakcinaciji, testiranju na koronavirus, proceni simptoma i važnim informacijama.

“Ovde možete da se prijavite za vakcinaciju, informišete i pratite uputstva u vezi sa pandemijom bolesti Covid-19 . Postavite pitanje unosom teksta ili kliknite na jednu od ponujenih opcija”, piše u prvoj objavi na aplikaciji.

Šekler: Nekoliko stotina manje zaraženih nisu pokatelj boljitka

Virusolog u Veterinarskom institutu u Kraljevu Milanko Šekler izjavio je danas da nekoliko stotina slučajeva zaraženih manje nije pokazatelj poboljšanja epidemiloške slike u Srbiji.

“Vidim gužve ispred kovid ambulanti, a čini mi se da je isto i u ostalim gradovima u Srbiji. Još nema razloga za radovanje, to sledi kad pređemo 55 odsto vakcinacinisanih”, rekao je on za RTS.

Šekler je rekao da će prolećno vreme sigurno uticati na smanjenje broja zaraženih, ali je ocenio da protivepidemiološke mere ne treba popuštati.

Vakcinisana trećina Beograđana, prosečna starost 60 godina

 Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić saopštio je da je u glavnom gradu do sada vakcinisano 472.572, odnosno 33,57 odsto punoletnih Beograđana.

“Broj revakcinisanih je 340.760, odnosno 24,2 odsto punoletnih Beograđana. Na osnovu broja zakazanih revakcinacija znamo da će svaki četvrti Beograđanin biti revakcinisan”, objavio je Vesić a preneo Beoinfo.

Prosečna starost vakcinisanih je 60 godina, dodao je on na svom Fejsbuk profilu.

KBC Dragiša Mišović: Dupliran broj najmlađih pacijenata

Načelnica dečije klinike KBC “Dragiša Mišović” Olivera Ostojić izjavila je danas da je u toj ustanovi trenutno na lečenju 25-oro dece sa koronavirusom, 40 odsto više nego u martu.

Ostojić je za TV Pink rekla da su na povećan broj dečijih kovid pacijenata najviše uticali novi sojevi koronavirusa.

“Očito je da su novi sojevi za decu zarazniji. Najkritičniji pacijent sa obostranom upalom pluća ima 15 godina”, rekla je ona.

Upitana da li bi i deca trebalo da se vakcinišu, ona je rekla da treba sačekati preporuku Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

“S obzirom na to da kod dece nema težih kliničkih slika, trebalo bi sačekati preporuku SZO, jer se rade istraživanja na deci i trudnicama”, rekla je ona.