(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Više od 200 novozaraženih, “podnet zahtev za odobrenje upotrebe Fajzerove vakcine kod dece”, deca do šest godina mogu u Grčku bez PCR testa…

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata registrovano je 214 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 10.788 građana.

Potvrđeno je da je preminulo šest osoba.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 24 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broju testiranih, iznosi 1,98 odsto.

Nedeljnik saznaje u Agenciji za lekove: Podnet zahtev za Fajzer vakcinu za decu u Srbiji

Zahtev za dozvolu vakcine Pfizer-BioNtech za decu od 12 do 15 godina u Srbiji podnet je juče Agenciji za lekove i medicinska sredstva, saznaje Nedeljnik.

“Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije je dana 07.06.2021. podnet zahtev za dopunu dozvole za lek za proizvod Pfizer-BioNtech vakcine protiv COVID-19 bolesti, koji se odnosi na proširenje indikacionog područja primene ove vakcine i za uzrast 12-15 godina. Zahtev sa pratećom dokumentacijom koja je definisana zakonom i podzakonskim aktima koji su usaglašeni sa direktivama EU, je podneo nosilac dozvole za lek kompanija Pfizer, predstavništvo u Srbiji”, potvrdili su iz Agencije za Nedeljnik.

Na pitanje kada bi ALIMS mogla da odobri vakcinu Pfizer i BioNTech protiv koronavirusa za decu od 12 do 15 godina, kažu da kao i u slučaju svih dosada podnetih zahteva za medicinska sredstva, lekove i vakcine koji se koriste u borbi protiv SARS-CoV-2 virusa, Agencija je i ovom predmetu dala apsolutni prioritet i uzela ga pod hitno razmatranje.

“Zahvaljujući dobroj organizaciji i požrtvovanom radu naših visokokvalifikovanih eksperata, očekujemo da se ovaj proces procene završi u najskorijem roku, ali ne pre nego što se potvrde svi najviši stručni kriterijumi i prekontrolišu sve naučne činjenice kojim se dokazuje da je ova vakcina pre svega bezbedna ali i efikasna i na tom uzrastu. Iako je ona dobila dozvole u SAD i EU, naši procenitelji moraju da obave sve kontrole da bismo bili potpuno sigurni u odluku koju ćemo doneti i iza koje stojimo, kao i što stojimo i iza svakog odobrenja, dozvole i sertifikata analize koji izdamo, i u vreme pandemije i inače”, kažu u Agenciji.

Evropska agencija za lekove (EMA) dala je zeleno svetlo za vakcinaciju dece i adolescenata izmedu 12 i 16 godina vakcinom Fajzer/Bajontek krajem maja, a britanska agencija za lekove je prošle nedelje odobrila upotrebu vakcine za decu uzrasta od 12 do 15 godina.


Prethodno je američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila vakcinu nakon treće faze kliničkih ispitivanja kod dece izmedu 12 do 15 godina, koja je pokazala da je 100 posto efikasna u suzbijanju bolesti.

Dato ukupno 4.856.450 doza vakcina

U Srbiji je, prema poslednjim podacima, dato ukupno 4.856.450 doza vakcina protiv koronavirusa.

Ukupan broj graana koji su primili prvu dozu je 2.624.989, a obe doze vakcine primilo je 2.231.416 osoba.

Seničić: Deca do šest godina mogu u Grčku bez PCR testa

"Grčka je odlučila da pomeri starosnu granicu za decu kojoj je dozvoljen ulazak u zemlju bez PCR testa, ali za jednu godinu, tako da to sada važi za mališane do šest godina starosti", izjavio je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić, a prenosi RTS.

Dodaje da se ulazak u druge zemlje uglavnom traži potvrda o vakcinaciji ili negativnan PCR test ne stariji od 72 sata.

Dr Ostojić o vakcinaciji dece: Pedijatri su uvek za imunizaciju

I u Srbiji se razmatra odluka da se vakcinišu deca od 12 do 16 godina. Kako je Nedeljnik saznao, juče je kompanija "Fajzer" podnela zahtev našoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva.

Rukovodilac Dečje klinike KBC "Dr Dragiša Mišović", dr Olivera Ostojić, kaže da su pedijatri uvek za vakcinaciju.

"Pedijatriski stav je vakcinisati sve što može da poremeti kvalitet života, rast i razvoj naše dece", poručuje Ostojićeva, a prenosi RTS.