(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Više od 2.000 zaraženih, Krizni štab o novim merama, “omikron ima drugačiju kliničku sliku, ali ne i težu”

0
(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO)

U poslednja 24 sata registrovano je 2.180 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 16.034 građana.

Potvrđeno je da su preminule 53 osoba.

Prema poslednjim podacima, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se ukupno 191 pacijent.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 13,59 odsto.

Krizni štab doneo odluku o zimskom raspustu i novim merama…

Na sednici Kriznog štaba odlučeno je da zimski raspust ove godine bude održan od 31. decembra do 24. januara, kako je i ranije bilo predviđeno.

„Sagledali smo i kakva je učestalost, rasprostanjenost i potencijalne epidemiloške komplikacije kada je u pitanju novi soj koronavirusa. Doneta je odluka da se određene mere primene kada su u pitanju putnici u međunarodnom saobraćaju“, rekla je posle sednice Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepvačević, a prenosi N1.

Ona je rekla da će se mere odnosti na putnike koji dolaze iz Južne Afrike, Malavija, Mozambika, Bocvane, Lesotoa, Namibije i Zimbabvea.

Svi putnici koji dolaze iz ovih zemalja, iako nema direktnih letova, ali i kada dolaze u tranzitu, – na njih će se sprovoditi mere na aerodromu – PCR test, u slučaju da su negativni treba da budu 14 dana u karantinu u mestu prebivališta u našoj zemlji, a nakon sedam dana radi im se još jedan PCR i ako su pozivitvni, biće prebačeni u odgovarajuću kovid ambulantu ili bolnicu, rekla je Kisić Tepavčević.

„To su sve mere koje su danas donesene, ključan je apel za građane da se vakcinišu“, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da je na današnji dan vakcinisano više od 57 posto punoletnih građana prvom dozom, drugom njih 54 odsto, a trećina građana primila je tri doze.

Istakla je i da je nizak obuhvat vakcinisanih u dobu 18 do 30 godina, gde je tek svaki treći vakcinisan.

Ona je apelovala i na roditelje da vakcinišu decu jer je tu procenat vakcinisanih od 12 do 17 godina ispod 5 odsto.

Poslednjih dana beleži se pad broja novoobolelih od koronavirusa u Srbiji, a broj preminulih kreće se oko 50. Lekari upozoravaju da se, i pored manjeg broja novozaraženih, ne bi trebalo opuštati i da se može očekivati skok obolelih kada počnu veća praznična okupljanja.

Jedan od potencijalnih budućih rizika je novi soj koronavirusa – omikron koji još nije stigao u Srbiju, ali se očekuje da će se i on pojaviti.

Dr Jovanović: Omikron soj nije stigao u Srbiju

Direktorka Instituta "Batut" dr Verica Jovanović kaže da ne postoje epidemijski razlozi da se raspust pomera. Ipak, ističe da će ta opcija biti razmatrana na današnjoj sednici Kriznog štaba, jer ulazimo u period godine u kojem ima mnogo proslava, praznika, slava.

Dodaje da će tema sednice biti i novi soj koronavirusa - omikron, kao i mere koje treba preduzeti.

Napominje da do sada u Srbiji nije registrovan nijedan slučaj oboljevanja od ovog soja, kao što nije bilo ni slučajeva zaražavanja delta plus sojem.

Lončar pred Krizni štab: “Ne zbunjujte građane”

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da nijedna nova odluka o novim merama nije doneta pre današnje sednice republičkog Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa i naglasio da priče koje su prethodnih dana kružile po medijima nisu istinite.

“Ja vas molim da ne zbunjujete građane, da ne pričate ni šta su teme, ni koje se odluke donose. Posle 20 meseci, ne samo građanima Srbije, nego i celog sveta, te priče ne doprinose uopšte da se oni bolje osećaju i da misle da ćemo pre izaći iz ovoga”, rekao je Lončar novinarima u Vladi Srbije.

Prema njegovim rečima, mnogi ulaze sa vizijom i predviđanjima šta bi moglo da bude doneto, kao i da insistiraju na tim pričama.

“Morate da shvatite jednu stvar, mi ne znamo šta će biti za mesec dana sa ovim sojem virusa, ili sa nekim novim koji se pojavi”, rekao je Lončar.

On je pozvao medije da se strpe do današnje sednice Kriznog štaba, koja je zakazana za 15 časova, kada će biti saopštena odluka.

“Odluke će prvo biti analizirane i donete, a ne pre toga. Pa ne bi ni zasedali, samo bi pročitali odluku i to je to”, naglasio je Lončar.

Prema njegovim rečima, mnogi ulaze sa vizijom i predviđanjima šta bi moglo da bude doneto, kao i da insistiraju na tim pričama.

“Morate da shvatite jednu stvar, mi ne znamo šta će biti za mesec dana sa ovim sojem virusa, ili sa nekim novim koji se pojavi”, rekao je Lončar.

On je pozvao medije da se strpe do današnje sednice Kriznog štaba.

“Odluke će prvo biti analizirane i donete, a ne pre toga. Pa ne bi ni zasedali, samo bi pročitali odluku i to je to”, naglasio je Lončar.

Gnjatović: Omikron ima drugačiju kliničku sliku, ali ne i težu

Doktorka Marija Gnjatović iz beogradskog Instituta za primenu nuklearne energije rekla je danas da je klinička slika pacijenata zaraženih novim sojem koronavirusa – omikronom, drugačija, ali ne i teža.

“Tako je i primećeno da je nastao novi soj. Sada je na istraživačima i naučnicima da prate i utvrde gde su nastale ključne strukturne promene”, rekla je Gnjatović za Radio-televiziji Srbije.

Ona je istakla da se ne zna mnogo toga o novom soju, osim da se pojavio i da su izmene u proteinskoj struktui dosta velike u odnosu na prethodne varijante.

Prema njenim rečima, poznato je da omikron ima više od 30 mutacija na S-proteinu, što izaziva brigu zbog vakcina koje su uglavnom bazirane na stvaranju antitela na taj protein.

“To naravno izaziva zabrinutost, ali još uvek ne znamo kako sve to utiče na prenosivost i težinu kliničke slike kod pacijenata. Pratimo situaciju u Južnoj Africi, gde se novi soj i pojavio”, rekla je Gnjatović.

Istakla je da su epidemiološki podaci takvi da za sada ukazuju da novi soj neće izazivati težu kliničku sliku.