(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Više od 12.500 zaraženih, najveći procenat pozitivnosti od početka pandemije, “najbolje da naredne dve ili tri nedelje nastava bude onlajn”

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

U poslednja 24 sata registrovano je 12.559 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 29.365 građana.

Potvrđeno je da je preminulo 19 osoba.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se ukupno 88 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosti 42,76 odsto, što je najveći procenat zaraženih od početka pandemije…

U srpskim sredinama na KiM 133 nova slučaja infekcije kovidom

U srpskim sredinama na KiM zabeležena su 133 nova slučaja infekcije koronavirusom među testirane 194 osobe, a trenutno je 476 aktivnih, saopšteno je u prvom ovogodišnjem izveštaju Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Od poslednjeg izveštavanja nema preminulih, a od izbijanja epidemije život je od kovida 19 izgubilo 195 osoba. 

Novoobolele osobe su Kosovske Mitrovice - 81, Zvečana - 19, Leposavića - 8, Zubinog Potoka - 11, Gračanice - 7, Prilužja - 4 i Prizrena -3.

Ukupno obolelih u srpskim sredinama od izbijanja epidemije je 8.880.

Tiodorović: “Najbolje da naredne dve ili tri nedelje bude onlajn nastava…”

“Ako uzmemo u obzir da ćemo najverovatnije, za razliku od prošle godine, imati pojavu gripa, bilo bi dobro da makar dve do tri naredne nedelje u školama bude primenjena onlajn nastava, rekao je doktor Branislav Tiodorović nakon sednice Kriznog štaba.

On kaže da su na jučerašnjoj sednici Kriznog štaba jedinstveno odlučili o skraćenju vremena samoizolacije na sedam dana, s tim da onaj koji je sedam dana bio u izolaciji mora da se testira da bi mogao da nastavi svoj posao, što je besplatno za zdravstvene radnike.

Tiodorović dodaje da oni koji budu praćeni na 10 dana, mogu bez tetsiranja da se vrate na posao, ako nema simptomatologije. Takođe, cena testova je smanjena sa 9.000 na 6.000 dinara za PCR, a sa 3.000 na 1.800 dinara kada je u pitanju antigenski test.

“Mislim da smo oko toga bili saglasni i da je medicinski deo Kriznog štaba ispoštovan. Takođe, dobra stvar je što je i lokalna samouprava shvatila koliko je ovo ozbiljna situacija, pa je zabranila neke skupove po zemlji”, rekao je Tiodorović, a prenosi RTS.

Upitan koliko je u ovom trenutku zaraženo zdravstvenih radnika, Tiodorović navodi da ih ima više nego ranije.

“S obzirom na omikron soj koji je sa izuzetno visokom virulencijom i stopom zaražavanja, ima ih više nego ranije. Trenutno je oko 10 odsto na teritoriji cele Srbije. Treba očekivati da će taj broj rasti”, predviđa on.

A na to da li se razmišlja o preraspodeli kadrova iz bolnica, Tiodorović kaže da misli da “najveći deo domova zdravlja upeva to da pokrije, uz velike napore i izuzetno težak posao”.

“Ovoga trenutka je na kovid ambulantama udar. U datom momentu, što će se procenjivati od strane ministarstva i rukovodilaca zdravstvenih ustanova, doći će do moguće preraspodele”, navodi on.

Upitan da li je omikron produžetak ili finale utakmice sa koronom, Tiodorović ocenjuje da “izgleda da većina misli upravo tako, da je ovo ipak silazna faza, da vodi ka rešenju koje svi očekujemo – da ova bolest postane sezonska bolest kao grip i da ćemo se, ko zna kada, sa njom rastati, ali u svakom slučaju će biti mnogo lakše nego što je sada”.

Sednica Kriznog štaba

Na sednici Kriznog štaba nisu donete nove mere, ali se insistira na poštovanju postojećih. Predložen je kraći period izolacije i manji razmak između druge i buster doze vakcine.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je nakon sednice da je dobro što kovid bolnice nemaju uobičajen prijem pacijenata sa teškom kliničkom slikom u odnosu na dosadašnje talase epidemije, što govori u prilog tome da u Srbiji dominira omikron soj, koji je i najvećim delom odgovoran za naglo povećanje broja zaraženih. 

Šta je "prva linija odbrane" i kako je omikron "zaobilazi"

Imunolog i biolog dr Sergej Tomić iz Instituta za primenu nuklearne energije objasnio je u razgovoru za Prvi program Radio Beograda da omikron ima značajno više mutacija i da zbog toga lakše zaobilazi "prvu liniju odbrane", odnosno neutrališuća antitela stečena prethodnim zaražavanjem ili vakcinacijom, prenosi RTS.

Zbog toga se i ne može isključiti ponovno zaražavanje, ali sa blažom kliničkom slikom koja, generalno, zavisi od ukupnog imunskog odgovora organizma.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime